Jumaat, 14 September 2012

hanya 2 minit

Pagi yang indah.Mat keluar bilik sambil keringkan rambut dengan tuala basah kekeringannya.Macam biasa,pergi kerja lambat memang rutin harian seorang bos.Kawan serumah beliau dah ada di kerusi meja makan.

"Mat,awek indon rumah sebelah kirim salam"
"wa'alaikumsalam,haa..anak tok bilal tepi masjid pun kirim salam kat kau Din"
"wa'alaikumsalam,kau kerja tak hari ni Mat?"

Mat angguk sambil makan roti berisi kaya pandan hijau jenama Happy.

"Aku nak settle projek 4 juta tu,MB nak turun tengok plan projek tu"
"Oh,Mat..tolong pasang tv tu"
"Peh,kisah benar pasal rebut tanah pusaka la Din..best citer ni"Celaka! apesal aku tulis cerita tipikal melayu ni? asal citer melayu mesti ada scene 

- meja makan
- sembang projek juta-juta
- watak nak bos kaya bapak
- pasal tanah pusaka

Dah..dah..tukar scene!!


Lepas 45 kemudian....

"Bapak la,aku dah lambat ni!!" jerit Mat dalam hati.Kalau jerit kat mulut mau satu stesen KTM tu pandang selek kat dia.

Mat berlari,beli tiket lepas potong makcik cina bawak tongkat.Cucuk tiket dalam pagar KTM dan berlari ke belakang garisan kuning.

"Perhatian,kepada semua penumpang agar berdiri di belakang garisan kuning" corong speker dengan suara makwe baru bangun tidur kedengaran.

Mat sengih.Dia bangga menjadi orang yang berdisiplin dan patuh arahan.Dia usha jam Rolex Oyster Perpetual Datejust II yang baru dia beli dua hari lepas.Bos lambat takpe,asal masuk ofis.Bos muda berjiwa lembut dan cintakan alam sekitar membuatkan dia tidak membeli kerete Mercedez macam bos-bos yang lain.

"Aku taknak anak aku tak jumpa kertas,time tu semua pokok dah ditebang dan takde penghasilan kertas" respon beliau tiap kali orang tanya kenapa tak beli kereta.

KTM sampai ke stesen dengan bergaya.Ada koc wanita berwarna pink.Berebut wanita-wanita nak masuk dengan keyakinan bakal selamat dari gangguan seksual.

Mat masuk dan mengadap tingkap.Dia tak sempat beli surat khabar hari ni macam selalu.Luar tingkap hanya ada makwe india pakai skirt dan budak cina pakai baju sekolah tunggu KTM arah berlawanan.

KTM arah berlawanan sampai.Mat kaku.

Dalam KTM berlawanan,ada seorang yang berlainan jantina dengan dia.Hati Mat terhenti.Tenang dan damai.Makwe itu mengangkat muka.Mata bertentang mata.Berlainan koc.Berlainan KTM.

Dan makwe tu senyum,nampak gigi.Pastu dia tutup mulut dia dengan tangan.Comel!

KTM berlalu.Mat senyum 2 minit.

"yes! esok aku harap boleh usha makwe tu lagi" bisik Mat sambil pakcik pakai songkok sebelah dia pandang pelik kat dia.

"Argh!! zip tak tutup!!"

sambung (?)


Tiada ulasan: