Khamis, 31 Disember 2009

The end of Mustawa

ركيف ابن سلامة

صديقه مجاهد

بجانبه نور رضوان

وشيخنا فضيل

ها الله ها الله فتح الله

معز صاحب الإوزّة

صلاح هو العربيّ

و شاعرنا إقبال

في المستوى الثالث

يوجد عمر الأستاذ

هو يعلمنا

مع الأستاذة الاء

Ahad, 27 Disember 2009

Kifarah dosa...

Wa...petang tadi gi la padang sasar..eh2,padang futsal yarmouk dekat ngan pejabat Tasjil (pendaftaran)...

pegi-pegi takde laks orang...bosan tul..tunggu la jap...ngan baju biru nye...kasut yang Ayah bagi aritu...dah la bertampal sebab eksiden..insya'allah 4 taun agi aku beli baru..tunggu balik...

pastu datang ar geng 1st year JUST bawak bola angin..haha...main je la..asal ada bola..ari ni pelik cikit sebab senior takde..pose la kot...aku ingat pkai smart-smart boleh la main midfield or wing...skali kne bantai jadi keeper laks....nasib baik aku layak sebab pandai terbang-terbang...haha...

best main wei..budak-budak silat gayung tunjuk langkah..ada gaks la gerak kalimah terkeluar cikit tadi...main punya main...serang la sorang senior tu..die rembat punya laju..sempat aku tengok meter atas kepala die (210 m/sec)..laju gile la..berpusing aku...

nasib baik tak gol..die tak puas ati agi...die bawak dari bawah lepas gelecek sorang-sorang..ingat nak loop aku tadi..sklai rembat tahap gaban...sepak die sampai la aku nampak logo nike bola jadi adidas..(majaz je nih)...memang laju..gua tak tipu...

skali dengan izin allah kaki aku tertahan bola tu..fuhh..selamat berjaya tepis...aku epi la sebab berjaya tahan..then2,aku rasa lain macam..biar la..

tengtibe aku rasa sakit di kaki..aku pon malas ar gerak-gerak..."think u not sick moja!!" tu yang hati English aku cakap...aku pon kantoi 3 goal lepas tuh...memang sakit..

balik je rumah,aku bukak kasut..serta merta kaki kiri xleh bengkok...solat pon duduk..

Kifarah dosa bagi diri aku ni..moralnya jangan wat dosa agi.. :(

anak kecil main API..

Pagi-pagi cuti ni la kena gi program..wargh!!ngantuk betul la...Akses Pemikiran Islam (API) anjuran JUST,YU,Urdun Uni & WISE,amman......

gerak ke JUST (1st time ni...) dalam kul 7 lebih dari simsimah.Sampai je ada makanan..tibai la,aduss...lupa nak pose ari nih la..(9 muharram)..xpew esok ada lagi...

program bermula pukul 9 pagi dengan pembentangan kertas keje..haha...mata ngantuk semua,ustaz Ysrizal bentang depan pon masuk tak masuk jer..senyap je dewan..tapi ada gak gelak-gelak ngan lawak ustaz tuh...

rehat jap ntok sedia LDK (Lauk Dalam Kuali)...haha..aku team ngan arif hakimi laks..tu ok la dari dapat ehem2...hehe..nama takleh sebut..kang kena ban laks...LDK citer pasal pembentangan Syahadatain tadi ar..aku mlas ar bincang-bincang ni..nasib baik soleh n riduan ade..diorang meng"cover" turn aku bagi ucapan..haha..kredit to mereka...

masuk la ke dewan semula..tadi LDK bawah pokok..masuk-masuk je ingat akak yang best tu bagi pembentangan kertas kerja ke 2....sekali akak yang MSD ar..ingat agi x??..yang sebut pasal BERUBAH tu...dah la suara sayu je..wat orang touching la bajet nyer...budak laki kental je..budak pompuan senyap jer..huhu...die bentang pasal Muslim's Life...best gaks ar sebab ade video...

Albert Einstain fire cikgu die time skol rendah dulu..haha..padan muka..tu hari 1 skola..(ni aku tmbah)..hari ke 2 skola laks,doc mahathir fire pembantu cikgu die...hari ke 3 skola lak,mahatma gandhi fire tukang kebun skola die..hahaha..ngarut je la ko..(ngarut2 daus kadir gelak gaks)

LDK 2...lauk Ikhtilat...haha..skali baru aku tau isu persatuan terbaru bile ada fasi yang best..
1..gitar
2..karaoke
3..akhowat in film
4..ni isu lama : raya umah akhowat

smua ni la kitorg bincang..haha..ikhtilat-ikhtilat..jauhkan aku darinya...tapi aku baru sedar ada yang kata "takpe la.." atas dasar takde nas yang sohih n kukuh...ermm..kaji n trus kaji...4 taun agi kat cni...

abis tu je..ade laks sesi resolusi...yakni pembentangan kumpulan..haha..aku lepas aje bab ni..aku bagi kat riduan..dia bantai Ganu atas pentas tuh..haha...yang best nye ada budak glabah atas tuh..aku ngan hatta layan gelak ajer...

penutup kul 4 lebih camtu..ari ni abang "muhasabah" jadi pengerusi majlis...aku suka dengar ayat yang die salah sebut: "madihah..eh2,mardhiah..."...berani giler wat pengakuan awam..haha..depan tuan empunya badan laks tuh..macam-macam la ko Munzir oi..

Tamam la program petang ni..JUST memang lawa...gua tak tipu lu...ada la abang tu wat shoting kat depan kitorg..mentang-mentang la SLR...boleh la...tunggu gua punya sampai ar...

Apa yang best program ni?
1..gua tenang dan epi ngan program ni
2..sempoi-sempoi je pembentangan program ni

Apa yang laks tak best?
1..keje markaz gua blom ciap!!!
2..asal hilal jadi ketua LDK n pengerusi Resolusi?? fresh-face takder ke???

SEKIAN

Selasa, 22 Disember 2009

Ini Hari,Hari Malaysia


Wargh...lama xbukak blog nih..
hari ni 22/12/09 (selasa),di dewan Khindi Yarmouk University telah diadakan satu festival khas untuk budak-budak arab bagi diorang tahu apa itu Malaysia..

mula-mula ucapan ketua jami'ah. Then,ucapan Duta Malaysia yang baru..Dato Malik (x silap aku ar..)

Translator hari ni 2 2 budak tahun 1...pergh!!mantop...kredit to Nafeesa Aisyah (kelas mustawa aku) & Firdaus Kadir (kawan BTN)...

Bermula la persembahan Dikir barat..best ma..lama giler tak dengar..Hilmi selama ni tak pernah lak nak masuk bende2 ni..pelik2..tapi tadi dikir standard2 jer..

Nasyid(mu'tah)...sedap giler ar..tapi slack microphone ar..wat spoil jer..ni yang aku mrah ni..(alamak..terlebih pulak!!)

Aku lak mempersembahkan Marhaban..wawawa..1st time ar..n jadi kebanggaan kitorg...AKU WAKIL MALAYSIA!!! (bukan senang dapat camni kan??)..marhaban berjalan dengan lancar..

Zapin..mapntop..aku respek diorang wat yg terbaik..sebab aku tgok diorg brlatih giler2 ma...susah..aku try skali..jadi lain lak..bukan Zapin da..

pasje Zapin,semua orang arab terpegun tengok pelamin biru atas pentas..pergh!!...pasangan pengantin diarak dari pintu masuk sampai atas pentas..yang tak best arab tepuk2 tangan n wat bunyi time kawin arab..spoil tul la diorang nih...pasangan ni adik beradik,diorang berlakon je..si "suami" berinai..lekat ma..abis la..pi universiti ngan tangan berinai..hahaha...

pastu silat pulut n silat gayung menyusul..hebat ma diorang wat..terbang2..guling2..ingat lak kat gerak kalimah..hehe..

abis je silat..smua arab serbu naik atas pentas nak amik bunga manggar n bunga telur..dewan jadi cam kelam kabut cikit..haha...time ni tengok Daus kalut translate xde text..haha (ko kena blaja ammi Daus oi)

pastu slot ntok kenal Malaysia ngan slide2 n presentation..adoiya!!semua arab kuar selamba..kosong dah dewan..mentang2 VVIP xde..diorang wat kepala laks...huhu

ape ade lagi?? gerai2 la..semua negeri bukak gerai..macam2 ade..donut,bihun,kek batik,dadih n banyak agi (kalau citer esok x abis ar)...

pastu ada tayangan Geng:Pengembaraan Bermula...ni sebagai satu isian sebelum penutup..sebelum penutup ade 3 benda..1)sajak..2)nasyid (naim the best cam mirwana aku lihat..alamak,terlebih pulak)..3)silat dari Mu'tah (same macam silat pagi tadi)...

pastu ucapan penutup..kejap je..sebab semua ponat..then aku ke gerai BKASJ angkat barang...sampai umah wat report nih..bye2 nak tido...

benda yang tak best:
1...marhaban aku ade orang tu tak tengok..wa...
2...ade ke budak JUST tu selamba pandang cam tak kenal aku...panas tul la..

Sabtu, 19 Disember 2009

Al-Fatihah

Setiap muslim sekurang-kurangnya akan membaca surah al-Fatihah sebanyak 17 kali setiap hari. Itu adalah jumlah yang paling minimum. Pengulangan sebanyak 17 kali setiap hari adalah satu kadar pengulangan yang besar namun adakah kita sedari bahawa surah al-Fatihah hanya menggunakan 21 huruf daripada 28 huruf hijaiyyah(huruf-huruf bahasa arab).

Dalam kata lain, sebanyak 7 huruf tiada dalam surah al-Fatihah iaitu huruf Jim, kha', Zai, Syin, Zho' dan Fa'. Sekiranya kita hanya sekadar membaca seperti melepaskan batuk ditangga sudah tentu kita tidak akan menyedari hal ini.Al Imam Syed Mahmud al Alusi rahimahullah menjelaskan di dalam Tafsir Ruh al Ma'ani bahawa 7 huruf hijaiyyah yang tidak digunakan di dalam al-Fatihah adalah menunjukkan kepada kesempurnaan makna al-Fatihah tersebut.

Al Imam al Alusi juga menyatakan bahawa 7 huruf yang digugurkan itu menunjukkan kepada jumlah bilangan ayat dalam surah al-Fatihah iaitu sebanyak 7 ayat sebagaimana yang disepakati oleh para ulama'.Ulama' membahagikan huruf-huruf hijaiyyah kepada 2 jenis huruf iaitu Huruf Nuraniyyah(gemerlapan/kilauan) dan Huruf Zulmaniyyah(kegelapan/kesuraman). Huruf Nuraniyyah sebanyak 14 huruf iaitu Sod, Ra', Alif, Tho', 'Ain, Lam, Ya', Ha'(baca nipis), Qaf, Nun, Mim, Sin, Kaf dan Ha'. Manakala baki 14 huruf lagi merupakan huruf-huruf Zulmaniyyah.Jika diperhatikan secara lebih mendalam, huruf-huruf ini diklasifikasikan pula kepada 3 bahagian iaitu 14 huruf Nuraniyyah semuanya terdapat di dalam al-Fatihah, 7 huruf daripada 14 huruf Zulmaniyyah terdapat dalam al-Fatihah dan bahagian ketiga iaitu 7 huruf Zulmaniyyah lagi tidak terdapat dalam al-Fatihah.

Al Imam al-Alusi menerangkan tentang 3 pembahagian ini adalah menunjukkan kepada 3 golongan manusia iaitu golongan orang-orang mukmin yang benar-benar beriman dan beramal, golongan orang-orang yang berada antara iman dan maksiat dan golongan orang-orang menzalimi diri mereka sendiri(kafir).Maksud fiman Allah: "Maka ada diantara mereka yang berlaku zalim kepada diri mereka sendiri(dengan tidak mengendahkan ajaran al-Quran), dan ada yang bersikap sederhana, dan ada diantaranya pula yang mendahului(orang lain) dalam membuat kebajikan dengan izin Allah" Surah Faatir : ayat 32

Jumaat, 18 Disember 2009

Pelangi

Hujan je spanjang masa..sejuk lak tuh...xbest ar..
asyik dok dalam Hirom jer...

tadi gi beli ayam jap..lepas hujan renyai..ternampak la PELANGI...lawa..

Pelangi,asal dari satu warna menjadi 7..memang ajaib..
subhanallah...

ermmm...ponat laks..nak rehat ar..pelangi memang lawa..mengamit memori lama kat Farabi n Maahad..BEST!!!

miss u all..

Selasa, 8 Disember 2009

NYa~ Studio

Kami, omahbujang production & SarDeeN pictures mempersembahkan tayangan unggul sempena Aidil Adha 2009....

"PENGORBANAN SIGNIFIKASI UKHUWAH"

Moga ada video yang ke-2...insya'allah..



Ahad, 6 Disember 2009

Kehidupan yang dirindui...

Tup3..daqh 4 bulan aku ada kat sini....macam-macam dah aku lalui,dan macam-macam dah aku rasa...
tapi semua tu maybe baru 1% dari perjalanan kat sini..dalam sehari banyak sangat la masa 0 yang ada..tapi semua terbuang camtu jer...movie..movie..movie..
tu jer la keje nye pas abis baca buku...lepak..lepak...lepak...tu jer la yang tau time malam cuti...

Aku rindu kehidupan dulu yang penuh semangat bersama agama dan mencari mutiara adDin...kini aku sedih dengan kehidupan di sini yang penuh dengan kelalaian semata-mata....ku lihat dunia luar yang penuh najis-najis yang dulu aku benci..kini,aku tertipu dek najis yang ditutupi kain sutera yang cantik...

Kehidupan sini penuh dengan emosi berbanding kehidupan lampau kerana perasaan bergolak balik...semakin hari semakin teruk...apa yang mampu aku buat???sedang aku gembira bergelak tawa,hatiku menangis teresak-esak...semua itu bukan kehidupan yang aku mahukan...

Supporter...itu yang aku mahukan..dalam perjuangan supporter paling penting bagi menaikkan semangat dan memberi galakkan untuk teruskan bertahan...apa mahu wat kan...umor muda agi..huhu...

Siqoh...aku suka tengok orang siqoh...tapi ada aku try wat org siqoh ngan aku???errmmm.....ntah la...aku pun tak tau...apa yang aku tau,itu diri aku...truskan jadi diri aku...tapi,ada aku try berubah???????

Ku lihat sekeliling sambil jiwa aku meronta-ronta ingin kan kehidupan yang lampau...air mata ku bisa mengalir tanpa dipinta..ngalir di pipi atau di hati...apa yang aku boleh buat???

Rabu, 2 Disember 2009

Asal tak haram terus??


Penjualan paket rokok yang mengandungi kurang daripada 20 batang adalah dilarang mulai 1 Jun tahun depan.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata sejajar dengan keputusan itu, syarikat rokok diberi masa tujuh bulan mulai sekarang hingga 31 Mei ini untuk menghabiskan stok paket rokok yang kurang daripada 20 batang rokok di pasaran.

"Kerajaan tidak akan melayan sebarang rayuan ke atas perkara ini dan Kementerian Kesihatan Malaysia akan menguatkuasakan sepenuhnya larangan pengilangan dan penjualan paket rokok kurang dari 20 batang rokok mulai 1 Jun 2010," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata keputusan itu telah dipersetujui oleh semua syarikat rokok dan kerajaan berterima kasih atas sokongan dan kerjasama syarikat-syarikat tersebut.

"Larangan pengilangan dan penjualan rokok paket rokok yang mengandungi kurang dari 20 batang sebenarnya telah diwartakan pada 23 Sept 2004 melalui peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004, bagaimanapun penguatkuasaan terhadap larangan tersebut telah ditangguhkan selepas kerajaan mempertimbangkan rayuan daripada syarikat-syarikat rokok," katanya.

Liow berkata sehubungan dengan penguatkuasaan itu, sesiapa yang didapati melanggar peraturan tersebut boleh didenda tidak melebihi RM10,000 atau dipenjara tidak melebihi dua tahun.

Menurut beliau lagi, larangan itu juga selaras dengan saranan Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau (FCTC) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

"Larangan penjualan paket rokok bungkusan kecil ini bertujuan mengurangkan kebolehcapaian dan kemampuan golongan kanak-kanak dan remaja untuk membeli dan memulakan tabiat merokok yang tidak sihat dan merugikan," katanya. BERNAMA

Selasa, 1 Disember 2009

tetibe lak ni

banyak tulang time korban ari tuh..jom pakat wat sup tulang
Bahan-bahan
tulang lembu (ikut la nak letak bape bnyak)

6 ulas bawang kecil

5 ulas bawang putih

4-6cm halia

1 1/2 sudu jintan kasar

1 1/2 sudu jintan manis

2 sudu ketumbar

3 batang kayu manis

4 kuntum bunga lawang

10 biji lada hitam(tak payah pon xpew)
bawang goreng (letak time nak makan je)
garam (secukup rasa)

serbuk sup@sup tulang(xde beli kat sini)
minyak masak jangan lupe lak (guna banyak tau)
sup bunjut(kalau ade)
Cara-cara

kisar bawang kecik n besar,halia,jintan manis n kasar,dan ketumbar
tumis lada hitam,bunga lawang n kayu manis
tunggu naik bau baru masukkan apa yang dikisar tadi
kacau2 sampai la korang nampak minyak bawang tu pecah2 yakni ada kat sekeliling tumisan
masukkan tulang n kacau tulang tu bagi diselaputi tumisan tu..jangan biarkan tumisan hangus
pastu masokkan air sekadar paras tutup tulang dari pandangan mata..jgn lupe sup bunjut
masak 3 jam agar tulang empuk dan pasti kan paras air tetap(tambah2 la bile kurang)
api jangan besor sangat time 3 jam ni..kang air cepat kering..
pas 3 jam baru masuk garam secukup rasa yakni yang wat korang wuup3..hehe...
tutup api n ttup kepala gas..takot gas bocor(umah aku ler..)
siap untuk dihidangkan...

Khamis, 26 November 2009

malam award karipap n donut

ntah la..tetibe ade budak yang demam nak wat karipap n donut malam ni..so,ape lagi..semua kumpul kat bayt DQ n kerjasam wat slow2..tengah malam baru merasa karipap...

aku lak dah berjaya wat donut yang gebu-gebu...bunga karipap pon aku berjaya wat..slow2la..pasni improve kan lagi...aku rasa raya ni nak wat yang special..ape ye???

tunggu......








Selasa, 24 November 2009

Tahniah

Bukan result exam ye..tahniah kepada tuan punya blog sebab dah berjaya posting yang ke-100..hehe..lama tau tunggu masa nih.Kena la wat yang special cikit..yakni..ape yang berikan aku semangat dalam belajar di Urdun nih..kite zoomm...






Isnin, 23 November 2009

Jumpa pon..

setelah kelebet-kelebet sekitar data-data dalam laptop aku..
berjaya gak aku menjumpai satu gambar yang dikira latest la..sebab dalam bulan ke-3..
dan gambar ni full langan 12-12 orang Jaisian Syabab..gambar ni time pi Kubu Karak,Muktah..best!!!nak pi lagi la time snow kang..ape pon ni gambar yang dikire latest...





semua ceria..


Muktah best!!

Ahad, 22 November 2009

3 bulan berlalu...

dah 3 bulan kitorang ada kat sini..mai tengok perubahan..

BULAN 1

BULAN 2

BULAN 3 (XDE LA)

Sabtu, 21 November 2009

Sate Di Jordan


baru nak peram

bahan2 yang ada

kerjasama

focuss!!

cucuk2!!

kuah kacang siap!!

kuah kacang aku yang wat..hehe

spegeti arab nih..

yang ni xboleh blah..rasa sebijik cam malaysia

siap la 300++ cucuk sate

SEMUA PIC NI SEMPENA LAWATAN BALAS BUDAK2 DQ MUKTAH YANG BERTANDANG PADA TARIKH:20/11/2009...

Jumaat, 20 November 2009

Berhabuk lak


Sori la...busy ngan exam la..ngan markaz la..blog lama tak update..tapi hujung minggu kena la wat post...

semalam hari yang best sekali sebab dah berjaya menjawab soalan ujian awwal bagi Nizom Usrah fil Islam...pergh!!soalan wat kantoi ma..tapi jawapan wat selamba je..asal epi abis sudah la..harap-harap semua dapat jawab ngan betul...

التعاون أساس النجاح Kerjasama asas kejayaan..tu kata orang arab kat aku sambil kenyit mata..pergh!!nyirap tul..study xnak..tiru nak je...dalam kelas doc cakap die bangkang...aku panaz tul ngan orang camnih..

tapi semua berjalan lancar sebab bentuk soalannye objektif dan right false...tu je..budak arab tu tak jadi tiru aku sebab dia nak balik cepat..aku saje je jawab lambat-lambat...

ape pun semua selamat...aku busy minggu ni dengan rombongan balas dari muktah...bye semua..

Ahad, 15 November 2009

Beza tak??

video


video

Baru2 ni bukak la youtube tengok ade ape ngan negara arab...terbukak la Mahabba Award..Pergh!!!kan bgoz malaysia ade bnd camni..anugerah IKIM xde pon camni...huhu

nak sangat tengok ulama' bercmpor ngan artis agar masing-masing tau mana jalan dakwah mereka..dan jalan tarbiyyah masyarakat..sape kata tak leh??

smua dh terbukti dengan kehadiran habib ali aljufri kat Award tuh...habib ali memang pemuda yang berdakwah setiap golongan..baru-baru ni beliau berjumpa dengan seorang penulis buku yang terkenal..best seller tu..kini Islam dapat dibuktikan dengan smua bidang agama Allah ini ada dan bidang itu terkandung dengan agama ini..bukan agama ini terkandung dengan bidang ini...paham??

pening??tanya la sape2..tamadun ikut islam k islam ikut tamadun???sifat ikut mausuf k mausuf ikut sifat???

*budak lughah mengunakan lughahnya*

Jumaat, 13 November 2009

Nama yang hebat!!

MUJAHID AZMI..hakhak..nama yang jarang orang sebut sebab asyik MOJA je..huhu..sampai ade yang panggil Ust Moja..ade ke ptot..huhu

Satu hari,dalam kelas Ustazah A~la kat markaz lughah..dia sebut nama penuh aku..(nama aku khas berbanding budak2 lain sebab ada nama datuk sekali)...dia senyap kejap dan dia sebut:

"لكل امرئ من اسمه نصيب"

pergh!!aku terasa ma...dia cakap nama aku HEBAT!!!dan aku malu lak sebab nama ni macam tak menunjuk tuannya...then,ustazah cakap...

Mujahid bermaksud pejuang...
Azmi bermaksud tekad...
Abd Talib bermaksud hamba yang menuntut...

Time ni aku macam rasa ade semangat..Pejuang yang tekad dalam menuntut ilmu di muka bumi..ermm,bape hari aku pkir ape maksudnye..

Jawapan dah aku dapat..so,senyap2 je la...yang ddok cni je tau ape aku wat..

NAMA AKU HEBAT!!

*nama korang semua pun sama...*

Rabu, 11 November 2009

Sipi-sipi masuk blender


wa...sikit je lagi hati tergugat...ni semua ujian...ade ke doc tu suruh aku masuk blender..tak ptot btol..dah la die ckap "i like blender.."..huhu..bercanggah ngan pegangan aku btol..

Blender di sini bermaksud IKHTILAT yakni bercampur gaul..aku xsuka la bercapor gaul antara 2 jantina..tak kira la tujuan study ke ape..huhu..

Kisah bermula di dalam kelas:

M:doc,ape komen tentang campor gaul?
D:la..bgos la tuh..i like it!!!
M:(senyap membisu..)

next class...

D:Moja,berbual la ngan salah sorang akhowat
M:Gulp!!!aduss...camne ni???

the end......

aku pon terpaksa buat muka rela dalam paksa bercakap 2 ayat...puhh!!!aku tak suka btol la...

budak syabab xde ke???nak study ngan syabab boleh...lain la dah xde jalan lain cam buku tu ade kat akhowat n senior syabab takde...pinjam la..huhu

aku pening2 ngan bab blender nih...stili mencari kata muktamad n hujah2 yang kukuh...

dunia mengubah insan or insan mengubah dunia???

P.S:still mencari geng wat web base arab asas...

Selasa, 10 November 2009

Ku lihat ke dalam cermin


Cermin melambangkan diri kita...lagi senang kita sebut MUHASSABAH...selama ni kite tengok cermin sebab nak cantikkan zahir kita kan??adakah kita dapat lihat batin kita???cuba kite renung bersama,apa yang dapat menzahirkan kebatinan diri kita seperti kerja cermin itu..

RAKAN..hati rakan...itu lah yang menzahirkan batin kita..pernah kita menjaga hati rakan??aku mengaku hari rakan-rakan aku selalu aku sakiti...dengan marah la..kutuk la..sindir la..ape-ape la...

Sebab rakan yang bersama kita di medan perjuangan bakal menzahirkan ape yang ada dalam Batin kita..pernah tak kita hiburkan hati rakan kita??

"rakan yang sebenar adalah rakan yang mahu dia rasa seperti mana dia rasa.."

contohnya aky dapat hadiah aku gembire..so,aku nak rakan aku rasa hepi jugak...aku pon kena la bagi hadiah kat dia...kata-kata ni aku amik dari abang Pa'an...dia selalu beri aku kata-kata best..TANX!!!

tu je nak repek...pi depan cermin tengok ade tak yang tak betul pada diri kita...Muhassabah malam seminggu sekali penting..kalau boleh wat la malam jumaat..malam yang penuh barakah...

Isnin, 9 November 2009

Ku lihat langit


Selepas beberapa hari menyepi dari dunia blogger,aku banyak berfikir dan merenung kehidupan yang sedang dilalui...LANGIT...aku melihat langit setiap kali aku buka tingkap di kamar...kengkadang gelap dan kengkadang cerah..

Langit membawa keindahan bila senja dan membawa kekusutan pabila mengelap...memang itu sifat yang lazim bila ada yang memberi kesan kepada langit...begitu juga manusia..pabila ada yang beri masalah..dalam diri kita bagai memberontak dan ingin lakukan apa sahaja...

Pabila diberi iman,diri kita akan terus bersabar dan memberi pandangan yang cantik pada orang sekeliling kita...semua ini berlaku bila kita ditimpa ujian..memang payah bia diri ditimpa ujian seperti bumi yang basah ditimpa hujan...ada kebaikan dan ada keburukan...

Macam kat Pantai Timur,hujan lebat membawa ke banjir...dan macam kat jordan ni,hujan lebat membawa kerahmatan yang tidak ternilai...

Sebab itu la aku nak petik kata-kata Pak Abu dalam LASKAR PELANGI:"hidup kita perlukan sebanyak=banyak memberi,bukan hidup sebanyak-banyak menerima..."

Suasana kehidupan memberi kesan yang penting pada diri kita..oleh itu,cipta dan rekalah suasana yang membuatkan diri kita HEBAT..macam mana??NEXT POST la...

"ISLAM itu HEBAT,dan hanya orang yang HEBAT dapat membawa dan menzahir kan keHEBATannya..."

Rabu, 4 November 2009

Bahasa Arab guano??

Baru baca berita malaysia...pelik la..nape mesti bahasa Jepun??
bahasa alquran yang suci dan hebat nak letak mana???
berapa ramai yang boleh bertutur bahasa arab di malaysia??
Sedih rasa bila bahasa ke3 bukan bahasa arab..huhu..baca berita ni..

Kementerian Pelajaran merancang menambah lebih banyak sekolah berasrama penuh dan sekolah menengah harian yang mengajar
bahasa Jepun sebagai bahasa ketiga selepas bahasa Melayu dan Inggeris.

Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom berkata untuk itu setiap tahun kementerian akan menambah tenaga pengajar bahasa Jepun di sekolah-sekolah terbabit.

"Setiap tahun kita akan menambah kelas bahasa Jepun di sekolah-sekolah berasrama penuh dan menengah harian apabila pelajar-pelajar kita yang belajar di Jepun pulang ke tanah air," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Osaka University Forum 2009 di Kuala Lumpur.

Alimuddin berkata sehingga kini tenaga pengajar dalam bahasa-bahasa antarabangsa masih tidak mencukupi kerana permintaan itu bukan sahaja wujud di sekolah-sekolah malah di kementerian dan jabatan kerajaan.

Sehingga tahun lepas, sebanyak 43 buah sekolah berasrama penuh dan 29 buah sekolah menengah harian terlibat dalam program bahasa Jepun yang menjadikan Malaysia sebagai negara ke-12 teramai mempelajari bahasa Jepun di dunia, katanya.

Forum selama dua hari yang bermula hari ini itu dihadiri oleh tenaga pengajar bahasa Jepun dari Malaysia, Thailand, Filipina, India dan Singapura bagi membincang dan membentangkan pelbagai isu berhubung pendidikan dan bahasa.

Ditanya mengenai siasatan berhubung tragedi jambatan gantung yang runtuh di SK Kuala Dipang, Kampar pada 26 Okt lepas, Alimuddin berkata jawatankuasa khas itu akan mengadakan mesyuarat kedua pada Isnin depan.

"Mesyuarat kedua itu akan diadakan pada Isnin depan dan kita jangka dalam minggu akan datang kita akan dapat serahkan laporan siasatan kepada timbalan perdana menteri (Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga menteri pelajaran)," katanya.

Beliau berkata jawatankuasa khas yang dianggotai wakil Jabatan Kerja Raya (JKR), polis dan wakil kerajaan negeri Perak itu telah mengadakan mesyuarat pertamanya minggu lepas.

Dalam kejadian itu, dua pelajar SJKT Mambang Di Awan dan seorang pelajar SJKT Gopeng mati lemas selepas jambatan gantung yang menghubungkan Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang dan Pusat Kokurikulum Daerah Kampar runtuh. BERNAMA

Isnin, 2 November 2009

Face to face

Respon/Kenyataan Media PGSM-NGOs terhadap kenyataan akhbar Dr. Asri


Kenyataan Media

Respons NGO-NGO Islam Terhadap Sidang Akhbar Dr. Asri Berhubung Memorandum Bantahan Perlantikan Beliau Sebagai Yang Di Pertua YADIM

Ahad, 1 November 2009

Kami, mewakili NGO-NGO Islam yang telah dikaitkan oleh Dr.Asri dalam sidang akhbar yang diadakan olehnya semalam (31 Oktober 2009) ingin membuat penjelasan-penjelasan berikut :-

  • Kami melahirkan rasa KEKESALAN kami di atas tindakan Dr. Asri memperbesar-besarkan dan mencari publisiti terhadap suatu perkara yang merupakan hak serta budibicara mutlak YDPA dan Kerajaan, yang mana menurut undang-undang, perlantikan YDP YADIM adalah kuasa YDPA dan Kerajaan.

  • Kami TEGASKAN bahawa adalah suatu sikap yang MENGECEWAKAN untuk beliau memperbesar-besarkan isu ini dan mengheret masyarakat umum ke dalam persoalan ini, sedangkan ia adalah isu dalaman pentadbiran agama negara kita, yang sepatutnya diselesaikan secara perbincangan tertutup dan berhikmah. Oleh itu, kami tidak berniat dan tidak berhasrat untuk membincangkan isu ini secara terbuka.

  • Kami turut merasa MUSYKIL dengan beberapa dakwaan beliau dalam sidang akhbar beliau termasuk dakwaannya yang ‘menolak’ tawaran perlantikan sebagai Yang Di Pertua YADIM sedangkan belum ada apa-apa pengumuman rasmi daripada pihak yang berkuasa dalam hal tersebut.

  • Kami mengakui memang kami telah mengambil langkah tegas untuk menyampaikan bantahan kami terhadap ura-ura perlantikan beliau sebagai YDP YADIM atas sebab-sebab maslahah ummah (kepentingan seluruh umat Islam) di Malaysia.

  • Dalam pengetahuan kami, di kalangan pihak berkuasa agama, tokoh-tokoh agama, pertubuhan-pertubuhan arus perdana sudah sekian lama tidak bersetuju dan tidak berpuashati dengan pendekatan Dr. Asri yang banyak menimbulkan keraguan dan polemik yang merugikan seperti dalam isu pencegahan khalwat oleh Pihak Berkuasa Agama, isu penggunaan kalimah Allah, isu amalan-amalan furu’ yang dikatakan bidaah di kalangan umat Islam dan lain-lain.

  • Merujuk kepada permintaan Dr. Asri agar kami mengemukan bukti tentang kenyataan kami, kami BERSEDIA pada bila-bila masa untuk bersemuka dan berbincang dengan beliau SECARA PERIBADI, kerana kami berpendirian bahawa isu ini adalah isu dalaman dan tidak wajar dibahaskan atau disensasikan secara terbuka. Tindakan beliau ini sekali lagi menggambarkan bahawa beliau adalah seorang yang tidak berhemah, tidak berhikmah, sekaligus menggambarkan beliau tidak sesuai memegang jawatan sebagai YDP YADIM atau jawatan-jawatan yang seumpamanya.

  • Tindakan kami menghantar memorandum kepada YDPA Agong adalah atas niat baik supaya kesepaduan umat Islam di Malaysia atas pegangan ahli sunnah wal jamaah TIDAK dirobek dan dimusnahkan oleh pendekatan yang tidak mengikut arus perdana. Kami tidak mahu suasana kacau bilau dalam amalan beragama berlaku di Malaysia.

Kami NGO-NGO Islam telah pun mengemukakan pandangan kami kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong dan kami menyerahkan kepada Ke Bawah Duli untuk mempertimbangkan pandangan jujur dan ikhlas kami tersebut.

Ditandatangani oleh :

……………t.t..………………….

MOHAMAD ISA BIN ABD RALIP

Presiden

Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang menyokong Kenyataan Media/Respon ini :-

  1. Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM)
  2. Pertubuhan Muafakat Sejahtera (MUAFAKAT)
  3. Persatuan Kebangsaan Pelajar-Pelajat Islam Malaysia (PKPIM)
  4. Yayasan Sofa Negeri Sembilan
  5. Yayasan Jenderami
  6. Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM)
  7. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
  8. Persatuan Alumni Kolej Islam (ALKIS)
  9. Persatuan Ulamak Malaysia (PUM)
  10. Jemaah Islah Malaysia (JIM)
  11. Yayasan Paksi Kedah
  12. Persatuan Ulamak Kedah
  13. Teras Pengupayaan Melayu (TERAS)
  14. Persatuan Ulamak Wilayah Persekutuan
  15. Institut Pengajian Tradisional Islam
  16. Khalifah Institut.
sumber:peguamsyarie

Yang latest di sini

Mai kenal wahabbi

Beliau wat hal lagi

Persoalan?

PM berbicara

Dakwaan tak jadi pulak!!

MB bersuara

Tuntut ilmu??

Pendapat UZAR


Ape yang tersorok??

Apa kata Nakhaie?

Apa kata Khairi?

Apa kata zulkifli nordin?

Apa kata Isa Ralip?


Utusan 3/11

Kosmo 3/11

Pelik???


Tuan guru memberi komen

Menjawab persoalan

Sijil palsu?


Ini tuduhan (sijil)

Ape ni??

JIM komen


Tauliah


Ulasan

JAIS menjawab

Sokong JAIS


Artis pon backup

Mesyuarat EXCO

Sue

Konspirasi??

Video sijil


JAIS n SULTAN

English


Shahidan bertindak

Mufti Pahang

Mufti Perak

Bincang2


Kelab penyokong pulok!!

Kecam


Penting nih!!

HA?

1MUFTI

THE END??

Yup.Damai..

Salinan surat jaminan bertulis yang diberikan oleh PGSM untuk memohon maaf secara terbuka dan menarik balik semua tuduhan terhadap Dr. Mohd Asri Zainul Abidin.

Untuk gambar yang lebih jelas, sila klik di sini.

Bkt Mertajam (6 Nov 2009): Dr. Mohd Asri Zainul Abidin menunggu Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM) menunaikan janji untuk menarik balik segala tuduhan yang dilemparkan terhadapnya melalui permohonan maaf secara terbuka seperti yang telah dipersetujui kedua-dua pihak sehingga jam 7 malam ini (6 November 2009).

Terbuka

Tak jadi pulok!!

Ahli sendiri saman

Shahidan pun berkata

Ceramah di Johor

MAIS:Wahabbi..

Sambung lagi...Asri

Asri semakin parah dengan media dan pihak-pihak yang menentang dia....(perlu aku guna beliau?)..NGO-NGO yang menentang beliau mula bersuara..aku sekadar membaca apa yang ditulis dan apa yang dicoret..ape pun..ni perkembangan seterusnya...

Apa asri wat dulu?


Apa dah jadi ngan dia?

Semua asri di sini


Utusan 2/11

Sini pon ade gak

Perlu mereka backup dia?

Berita hairan 2/11

Tangkap pon salah


Ape dah jadi?

Apa kaitan beliau?

Bicara Pemuda

latest:

Video penangkapan


Ahad, 1 November 2009

Dr Asri lagi...

Bertarikh 12 Oktober 2009.

Diserahkan oleh Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

Memorandum bagi pihak majoriti umat Islam Malaysia ini dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj supaya menarik balik pelantikan Dr Mohd Asri Zainal Abidin (Dr Asri) sebagai Yang Di Pertua YADIM.

Alasan Memorandum ini ialah antara lainnya :

1. NGO-NGO Islam arus perdana yang terlibat dengan Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM) kelolaan YADIM sentiasa bekerjasama di dalam menegakkan dakwah Islamiyah di Malaysia. Hanya beberapa NGO kecil sahaja yang dapat menerima idea bahtera perubahan yang cuba dibawa oleh Dr Asri yang seringkali tidak seiring pandangannya dengan sebahagian besar ulamak dan NGO-NGO Islam arus perdana. Kerajaan sepatutnya menghormati kerjasama MAIM di bawah naungan YADIM yang telah dirasmikan oleh Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di Pertuan Agong. Pelantikan Dr. Asri hanya akan memutuskan tali silaturrahim yang terjalin dan MAIM akan pincang sekiranya Dr Asri menerajui YADIM.

2. Dr Asri yang terpengaruh dengan pandangan dan pendekatan ulamak tertentu juga seringkali bertentangan pandangan dengan para ulamak dan Mufti-Mufti negeri lain. Dalam berhadapan dengan perbezaan pendapat ini, Dr Asri telah mengambil pendekatan berkonfrantasi secara terbuka tanpa menitik beratkan soal adab dan kemaslahatan umat Islam keseluruhannya. Semasa menjawat jawatan Mufti Kerajaan Negeri Perlis beliau kerapkali membelakangkan pandangan Jawatankuasa Mufti peringkat Kebangsaan dan sentiasa lari dari berdialog secara tertutup dan beradab, sebaliknya mencari populariti di media. Keadaan ini akan menyukarkan YADIM dan MAIM untuk bergerak sekiranya tiada hubungan erat dengan Mufti-Mufti.

3. Dr Asri mendakwa dirinya dan pengikut-pengikutnya sebagai ahlu-sunnah tetapi mereka menolak dan tidak mengiktiraf kebanyakan ulamak dan umat Islam lain yang di luar dari lingkungan pengikutnya. Beliau juga tidak mengkitiraf iktikad ahli sunnah wal jamaah dari mazhab-mazhab fiqh seperti Mazhab Shafie, Hanafi, Maliki dan Hanbali bahkan dalam keadaan tertentu menolak hadith yang diriwayat oleh Imam Bukhari.

4. Pendekatan Dr Asri dan para pengikutnya telah mencetuskan berbagai perbalahan di kalangan umat Islam apabila mengkritik berbagai amalan umat Islam di Malaysia kononnya ia tidak mengikut sunnah seperti amalan membaca Yaa Sin pada malam Juma’at, amalan bertalqin, tahlil, doa selamat, seolat hajat, wirid selepas solat. Beliau juga mencerca para ulamak besar seperti Imam Nawawi dan Imam Ghazali yang tidak perlu disebut kehebatan dan keilmuan mereka. Bahkan akibat dan malapetaka yang bakal timbul dari pendekatannya ini amatlah besar sebagaimana yang sedang berlaku di beberapa buah negara Islam. Malapetaka ini sewajarnya dibendung dan bukan disemarakkan lagi.

5. Akibat dari pendekatan ekstrem Dr.Asri dan pengikutnya ini kebanyakan Majlis Agama Islam Negeri-negeri telah menyekat kegiatan pengajian yang dijalankan oleh mereka. Malah beberapa guru agama dan penceramah yang sealiran dengan mereka sedang menghadapi pertuduhan di mahkamah Syariah kerana mengajar tanpa tauliah. Antaranya Dr. Abdullah Yasin yang menghadapi beberapa kes di negeri Selangor.

6. Dr Asri hingga kini mempertikaikan undang-undang jenayah Syariah negara serta mentafsirkannya tidak mengikut peruntukan undang-undang dan hukum syarak yang diterima para Ulamak dan masyarakat Islam. Dengan melantik seorang yang berpandangan dan pendekatan seperti ini, ia akan melenyapkan keyakinan dan kepercayaan umat Islam bukan sahaja kepada YADIM malah kepada kerajaan keseluruhannya atas kegagalan memelihara ajaran dan amalan Islam yang dipegang selama ini.

7. Pendekatan ekstrem Dr.Asri telah mengundang pelbagai akibat dan keresahan di kalangan umat Islam di seluruh Negara khususnya di negeri Perlis. Imam-imam di Perlis yang tidak mendokong aliran Dr Asri telah diketepikan malah baru-baru ini mereka telah ditukarkan atas alasan yang sama (berita-berita sebegini telah tersiar di dalam akhbar-akhbar utama negara). Cercaan beliau dan pengikutnya kepada amalan solat hajat kononnya ia satu bentuk maksiat dalam masjid telah mengundang perbalahan dan beberapa kejadian pergaduhan.

8. Sebagai seorang yang terlalu muda serta gagal menghayati budaya adab sopan umat Islam di malaysia, Dr Asri lebih banyak mengundang kontroversi dan merupakan seorang yang keras, elstrem serta tidak dapat menerima teguran, pandangan dan kritikan orang lain. Majlis-Majlis Agama Islam Negeri-negeri lain selain Perlis, Tokoh-tokoh agama arus perdana termasuk semua para Mufti Negeri-negeri (kecuali Perlis) serta tokoh-tokoh seperti Prof.Datuk Dr.Ismail Ibrahim, Tan Sri Syeikh Ghazali b Abd Rahman bekas Ketua Pengarah JKSM, Dato’ Hashim b.Yahya bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Dato’ Nooh Gadot dan ramai lagi amat tidak senang dengan pendekatan dan pendirian sebegini.

9. Penolakkan oleh sebahagian besar tokoh agama dan umat Islam terhadap pemikiran dan pendekatan beliau dalam amalan agama adalah kelemahan besar Dr.Asri dan amat tidak sesuai untuk menerajui sebuah agensi dakwah yang ditunjangi oleh Kerajaan Malaysia. Peribadi yang lebih berhemah dan memahami manhaj dan metodologi dakwah di Malaysia adalah lebih wajar menerajui YADIM.Terdapat ramai lagi tokoh lain yang tidak kontroversi yang datang dari golongan Muslim arus perdana yang boleh dilantik menerajui YADIM dan diterima oleh masyarakat Islam arus perdana.

10. Dr Asri bukan sahaja ditolak oleh majoriti penyokong UMNO, malah beliau juga tidak disenangi oleh penyokong PAS yang merupakan 2 parti umat Islam terbesar. Hanya segelintir dari masyarakat Islam yang berpendirian ekstrem dalam hal furu’ atau perkara cabang yang gembira dengan pemikiran dan pendekatan beliau. Kami bimbang Kerajaan Persekutuan akan disisihkan oleh umat Islam dalam kegiatan keagamaan dan amalan keagamaan yang seragam dan telah sebati di seluruh Negara tidak lagi menjadi arus perdana di masa akan datang, manakala Pihak Berkuasa Agama Negeri mengambil pendekatan berbeza dari Kerajaan Persekutuan.

Diserahkan oleh Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PGSM)

Ditandatangani oleh:

Mohamad Isa bin Abd Ralip
Presiden PGSM

Bertarikh 12 Oktober, 2009

Badan-Badan Bukan Kerajaan Yang Menyokong Memorandum ini:

1. Persatuan Pegawai-Pegawai Syariah Malaysia
2. Yayasan Sofa Negeri Sembilan
3. Yayasan Jenderami
4. Pertubuhan Muafakat Masyarakat Sejahtera (MUAFAKAT)
5. Persatuan Peguam Syarie Malysia
6. Persatuan Peguam Muslim Malaysia
7. Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
8. Persatuan Alumni Kolej Islam (ALKIS)
9. Jemaah Islah malaysia (JIM)
10. Persatuan Ulamak Malaysia
11. Yayasan Paksi Kedah
12. Persatuan Ulamak Kedah
13. Teras Pengupayaan Melayu (TERAS)

sumber: http://peguamsyarie.org/?p=1247

DIA MANA LA BOLEH SENYAP...CHECK APE DIA BIDAS..

http://peguamsyarie.org/?p=1247

TAKKAN KAT SURATKABAR JE KOT..NI VIDEO

YOUTUBE PANAZ (1)

YOUTUBE PANAZ (2)