Khamis, 29 Disember 2011

new short film

aku update blog sbb aku update link filem pendek omahbujang yg latest...

<---- lihat kiri dan tajuknya memory

Enjoy dan amik istifadah dari filem pendek kami....bittaufiq imtihan semua!!!!!!!!

Selasa, 18 Oktober 2011

new baby born today

ok.

blog baru dah siap.

sape nak follow..follow..

http://cwncwnkopi.blogspot.com/

*blog ni ilmiah sikit..

Isnin, 17 Oktober 2011

like

"wa..kencang like nampak,btol ke aku dengar kau suka _ _ _ _ _..sbb tu kau like status n komen beliau?

sentap.

Penangan like status akhwat memang camni ye?

hanyut,nyesal rasanya like-like..padahal aku like sebab isi tu...bukan sebab orangnya

- cuba kita ingat balik sirah rasul,yang mana tika rasulullah wafat sahabat nabi cakap "siapa yang sayangkan rasul,muhammad sudah tiada..siapa yang sayangkan tuhan,Dia kekal abadi"

kita like seseorang bukan sebab diri dia lawa ke..ape ke...tapi sebab apa yang dia bawa...mahabbah ila Allah...

Kat situasi aku pulak...fitnah mula jadi,so..haram la aku like-like ni...stop dah buat benda ni...

*blog baru dah wat fes post

Khamis, 13 Oktober 2011

kursus kawen

Insya'Allah..petang ni aku join kursus persediaan kahwen orang arab...ceeewah..

takde la..petang ni ada kursus fiqh dakwah kat Amman...dari khamis sampai sabtu..memang minggu ni takde hujung minggu lagi la bagi aku..haha

intensif yang dibawak oleh kursus ni memang terbaik..tak sabar tunggu petang menjelma..

cuma,terpaksa ponteng TOT Pintar tu...maaf semua..jangan marah saya

"kahwin itu amal,dan bujang itu masa mengumpul ilmu" - indonesian in yaman

Ahad, 2 Oktober 2011

new YBs

amik penyapu
plastik sampah hitam
vacuum
berus cat
kain pengelap

Fushhh...fushhhh!!

Alhamdulillah,dah hilag sawang.Dah hilang kulat kat dinding.Debu dan sampah kat karpet pun dah hilang.Dinding je nak cat baru,cuma belum pilih kaler dan corak.

Hahaha....atas tu nak citer yang aku dah berjaya update blog bersawang ni....dan berkulat.

Just nak tulis (baca : pesan) kat pemimpin-peminpin yang baru naik ni.Korangkan anak melayu,tapi mesti paham english kan?kata student obersi.

"A great responsibility,comes with a great power"

Aku ubah sikit ayat spiderman (Peter Parker) sebab pemimpin yang naik ni datang dengan amanah dulu,baru kuasa.So,jaga amanah tu elok-elok.Jangan main tibai je wat tindakan,pikir dan tindak.

  ok,chow dulu...

p/s : rumah aku full pack amt + amm (permai n bkasj)...kemas dapur pun tak sompat

Sabtu, 30 Julai 2011

yaman (3)

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama tuhan yang pertemukan Adam dan hawa,Yusuf dan Zulaikha,Sulaiman dan Balqish,Muhammad dan Khadijah,Ali dan Fatimah.

Andai post lalu membuka permulaan pasai dakwah,kali ni nak sembang pasal persediaan dakwah.

Sebagai seorang pendakwah,kita memerlukan persediaan diri yang cukup dan mantap.Cuba kita nilai diri kita dulu,adakah sesuai kita berdakwah?baru nilai diri,belum nilai bab ilmu dan amal lagi.

Seorang pakcik yang tuang air minum time maulid malam jumaat ada sembang ngan aku pas makan tengahari hari tu,dia cakap : "lepasi 3 ujian sebelum berdakwah,Wanita Takhta Harta..andai lepas 3 ujian ini,dunia dan seisi dunia akan mengejar kamu"

Wanita


Andai kita semak sejarah lama.Setiap belakang lelaki yang hebat ada wanita yang hebat.Yedak?begitu juga sebaliknya.Wanita ni sebagai penyokong ataupun tulang belakang.Tapi jangan lupa,dengan wanita ini jugak la jadi penghalang kerja-kerja dakwah kita.

Ni ada citer pasal wanita.Godaan wanita.

"Seorang alim bermimpi suatu hari,bertemu seorang lelaki yang saaaaaaaaaaaangat wangi baunya.Bau kasturi.Lelaki alim tu bertanya kenapa dia berbau sungguh wangi sebegitu

Ceritanya begini...

Dia dulu seorang peniaga.Ibrahim namanya.Suatu hari dia meniaga di sebuah negeri.Melalui kawasan pembesar-pembesar dan tiba-tiba seorang anak dara sunti pembesar memanggilnya "wahai peniaga!mari masuk ke rumah ku,mahu dilihat sama barangan niagaan mu itu".Ibrahim masuk.Terus ke kamar.Kerana anak dara tadi tidak mahu keluar dari kamarnya.

Bila masuk sahaja kakinya ke dalam kamar,pintu ditutup rapat tiba-tiba,badannya ditolak dari belakang dan rebah di atas katil.Anak dara tadi berada di belakangnya sekarang.Peluh habis muka Ibrahim.Dia tidak mahu benda buruk terjadi,lantas bangkit dari katil dan anak dara itu berkata "andai kau tidak nodai aku,akan aku kecohkan bahawa kau perkosa aku".Ibrahim senyap.Peluh mengalir dan hati berdebar.bukan ini yang dia mahukan.Dia memohon doa kepada Tuhan agar memberi jalan jelar daripada membuat maksiat.

Perutnya tiba-tiba memulas dengan kuat.Dia berkata kepada anak dara pembesar tadi "aku mahu ke bilik air dulu,perut ku sakit..sudah pasti kau tidak mahu bersama aku sedangkan aku sakit perut".Anak gadis itu senyum,rusa sudah masuk jerat.Daging manis pasti dapat dirasai selepas ini.

Ibrahim masuk ke tandas dan membuang air besar begitu banyak sekali sambil berfikir.Time dia bangun mahu memakai pakai,dia terlihat akan najisnya dan...

"Argh!! keluar kau dari sini,tidak selera aku sama kau!! keluar!!!" jerit anak dara tadi kepada Ibrahim yang baru keluar dari tandas dan seluruh tubuhnya dilumuri najisnya.Busuk baunya.Nafsu anak dara tadi terhadapnya sudah tiada dan Ibrahim berlari keluar dengan laju sambil bersyukur kepada Allah kerana membuka jalan keluar dari maksiat dengan anak dara itu.

itulah cerita seorang lelaki yang berbau kasturi kelak di syurga.Namanya,Ibrahim Al-Misk (kasturi) "

Oh,lupa..maqam Ibrahim ni sekrang berada di Syria.

Sekian.

Lihat,nak jauh dari maksiat ni..mudah,cuma perlu doa..ni time maksiat hampir dengan kita,iman mula turun dan nafsu mula naik.Takde nak doa kepada Allah agar selamat dari maksiat.Moga Allah tempatkan kita seperti Ibrahim ini dan tingkatkan iman kita.Amiiin.

kalam syeer busairi pasal nafsu :

والنفس كالطفل ان تهمله شب على حب الرضاعه* وان تفطمه ينفطم


"Nafsu ini seperti baby (anak kecil) menjadi remaja yang masih sukakan susuan jikalau diputuskan (hentikan susuan itu) terpatuh la ia"


so,jaga nafus dengan kawalan..bukan ikutan,dok ikot cakap nafsu..sampai bila-bila kita dikawal olehnya.Kan Rasulullah ada pesan agar berjuang nafsu lagi utama dari medan jihad..sekian


p/s: panjang plak,baru satu fitnah..nanti tulis lagi la

Ahad, 24 Julai 2011

yaman (2)

Bismillahhirrahmanirrahim.
Dengan nama tuhan yang mengagungkan mekah,mencahayakan madinah dan memulikan alaqsa.

Sejak join dawroh musim panas di sini,banyak penekanan bab amal dan dakwah ilmu.Pendekatan mengenai dakwah sedikit pada diri ini sebelum ini.Maklumlah,belajar bidang bahasa arab dan sastera mana la ada sentuh bab-bab dakwah ni.


Pengenalan dakwah


Kalau kita lihat suasana di malaysia.bila disebut perkataan dakwah,hanya tertumpu kepada sesetengah pihak sahaja.Ini menunjukkan tidak banyak pihak yang tampil menjalankan kerja para rasul dan sahabat serta salafussolih.

Mengapa perlu berdakwah?Tidakkan kita ingat ketika di sekolah dulu,disuruh menghafal sifat wajib bagi nabi.Tabligh...itu sifat yang menunjukkan makna MENYAMPAIKAN.Dari sini terbukti menyampaikan dakwah adalah salah satu sunnah nabi junjungan mulia.

Dalam berdakwah,kita memerlukan senjata.Sama seperti pergi berperang.Dan senjata dakwah kita adalah Ilmu.Dengan ilmu yang bermanfaat yang disertakan dengan ikhlas kepada Allah yang dapat membawa dunia kepada akhirat,mengubah maksiat kepada taat,dan kejahilan kepada kesedaran.Ini yang perlu kita sebagai seorang muslim bawa untuk ummat kita.Bukan sekadar huha hua kat bilik,tengok movie,main UNO.

Sebagai muslim,kita perlukan dakwah mengalir dalam darah kita.Beranikan diri.Contohnya,bab solat subuh ataupun qiamullail.Andai kita terjaga awal daripada tidur.Kejutlah kawan serumah kita untuk join kita beribadat.Ni segan la.Takut la.

"e..dia tengah tidur nyenyak la..nanti kacau pulak"

Bukankah kita tahu solat 2 rakaat sebelum subuh lebih baik dari dunia dan seisinya??

Dan ketahuilah yang ilmu bermanfaat,yakni bersambung dengan orang lain (orang lain dapat ilmu dari kita) lebih baik daripada ibadat dan zikir bertahun-tahun.Sebab apa?Sebab ada ulama' berkata : "solat 2 rakaat orang alim lebih baik daripada solat 1000 rakaat orang jahil".Ini bermaksud solat alim dipenuhi dengan sunnat-sunnat solat dan kekhusyukkan berdasarkan ilmu yang dia perolehi berbanding si jahil yang solat ruku' dan sujud.

Dakwah di malaysia amat diperlukan.Semalam ada seorang ustaz bagitau yang malaysia kini memerlukan pendakwah.Berapa ramai yang murtad dalam sehari??buang anak??zina??Pendakwah diperlukan,untuk mengajak mereka kembali kepada tuhan.Jauhkkan kelalaian dan hiburan.Penuh hari mereka dengan gelak tawa dan pasti mereka menangis kelak di akhirat.

Bangunlah muslim,gerakkan jentera dakwah,bukan sekadar berpolitik dan beribadat.Tiba masa kita belajar dan mengajar.Andai kita tiada punyai lidah dakwah,kita punyai hal dakwah yakni dengan perbuatan.Lisan hal lagi baik dan fasih dari lisan berkata.Contohnya,seorang pendakwah yang solat sunat di hadapan 10 orang di dalam masjid,pasti dapat membuka sedikit dorongan orang yang melihat beliau solat dengan khusyuk dan tenang.Dan belum tentu 1 orang daripada 10 akan mendirikan solat sunat jikalau kita mengajak mereka dirikan solat.Habis air liur je wei..

Ada riwayat menceritakan kisah cucu nabi,Hasan dan Husin.Suatu hari mereka berdua turun ke masjid.Bermain di kawasan wudhu' dan terlihat seorang tua yang sedang mengabil wudhu'.Ada kecacatan pada proses pengambilan wudhu' orang itu.Hasan dan Husin ingin menegur orang itu.Tapi tidak menjadi suatu yang manis anak-anak kecil menegur orang tua lakukan kesilapan.Pasti dimarahi dan dicerca sama itu orang tua.

Maka,mereka berdua mendapat idea.mereka menghampiri orang tua yang sedang beriktikaf di dalam masjid itu.Mereka mula bergaduh dengan suara yang lantang."Aku la yang betul" "Aku la".berterusan sehingga orang tua itu menegur mereka berdua."Wahai cucu penghulu nabi,apa yang kamu berdua gaduhkan?". Hasan berkata : "dia katakan wudhu' dia lagi sempurna daripada aku". Husin menjawab : "memang pun,kalau tak percaya,Biar pakcik ni yang adili siapa lagi sempurna"

Mereka berdua ke tempat wudhu' dan Hasan mengambil wudhu'.Orang tua itu mengangguk pabila Hasan sempurna wudhu' nya. Kemudian husin mengambil wudhu' dan orang tua itu kagum.Wdhu' hasan dan husin tiada perbezaan...dan dia sedar wudhu' dia tadi pnuyai kecacatan!! dan orang tua itu mengucapkan terima kasih kepada hasan dan husin dalam menegur kesalahan beliau.

Dari kisah ini,dalam berdakwah punyai skil dan uslub.Bukan main redah je.Biar kita berdakwah,semua pihak setuju dengan kita.Jangan sekadar dakwah pada suatu parti politik ataupun pihak sahaja.Dakwah Untuk Semua.

Argghh...segan kot tulis bab ni,tapi dah terpaksa.Moga ada faedah pada diri ini dan diri yang membaca.Amiin.Semoga Allah kumpulkan kita di jannah kelak.

Sabtu, 16 Julai 2011

yaman (1)

Aku malas sebenarnya nak update blog ni sebab internet sini main gaya siput semput.

Tapi ada orang pesan kat aku :

"apa yang kau dapat kat dawroh tu,kau kongsi la sebijik-sebijik untuk aku yang orang awam ni"

So..malas la nak buat cerita pasal sini,aku nak konsi ilmu yang dapat kat sini je..

p/s : tarim tempat terbaik mengubat hati n nafsu

Rabu, 22 Jun 2011

azam 2011

Esok
Khamis 23 june 2011

Aku fly ke Yaman
Kejar azam 2011 aku
Sile tengok kat status kiri ni

Doakan aku dan kawan-kawan selamat
Sebab sana tengah perang saudagar saudara

wasiat aku kat kawang-kawang

1) budak rumah - ade surat cinta bawah katil aku,jangan baca kalau tak jadi pape kat aku
2) cidak - harap hutang milkshake tu kau langsaikan dengan sedekah harga milkshake pada hari jumaat 
3) dak irbid - harap korang semua dalam keadaan selamat
4) dak yang balik malaysia - selamat hari raya buat korang semua
5) rakip - tQ baca post aku yang banyak ngarut ni..keh3

Selasa, 21 Jun 2011

kenduri arab

hari ni kali ke 2 aku join kenduri kawen arab..dan hari ni baru aku tau flow budaya arab bab kawen-kawen ni..jom kongsi sikit

1) cam kite la,ada akad dan cukup syarat
*mas kawen 7 jd je = 350 ringgit,cuma WAJIB ade rumah kereta n kerja 

2) ada wat majlis kenduri untuk orang luar or kawan-kawan (hanya makan halawiyat kinafah)
*kalau kat malaysia,macam hidang karipap/donut ngan air teh/kopi je 

3) kenduri untuk family (sedara mara yang satu 3a'ilah) time ni baru pekena nasi
*sape yang ada nama zoukbie tu kire sedara (ramai gile kot)

4) kenduri family (mentua n adik beradik) 
*yang ni aku tak tanya makan makanan ape


kesimpulan : sape nak kawen sini murah,takde la kenduri makan nasi minyak or ape-ape..sebab family kat malaysia,kat sini kawan-kawan..hidang halawiyat(manisan) je la

p/s : post ni bukan bertujuan puji family aku agar bagi aku kawen,or ajak korang kawen muda...Peace!!

Khamis, 16 Jun 2011

A.I.S.K.R.I.M

Ade sorang kawan aku share benda ni
sebagai renungan
sebagai pegangan

A.I.S.K.R.I.M

(A): Allah adalah segala-galanya. 
(I): Islam agama panutan.
 (S): Sunnah Rasul saw sebagai pakaian kehidupan. 
(K): Kejayaan dunia dan akhirat menjadi dambaan. 
(R): Rindu, kasih, cinta, sayang dan mahabbah hanya krn Allah. 
(I): Iman, Yakin, Ilmu dan Ihsan faktor penting utk kejayaan.
 (M): Muhammad saw, kerananya aku menjadi muhibbah.

Rabu, 15 Jun 2011

seranting pokok berbuah dua

Nur sedang menunggu kawan lelakinya di bangku kayu itu.Sambil earphone mp3 walkman sony disumbat ke telinga.Lagu 'Stand by me' OST Boys Over Flowers.Tapi,pemikirannya melayang ke tempat lain.Dia memikirkan perbualan dia dan ibunya siang tadi time lipat kain bersama.

"kau simpan 2 jantan watpe?kau dah besarkan..pilih la sorang je"
"ala mak ni..diorang baik la"
"abis,kau nak laki 2?"
"...."

Nur ada 2 teman lelaki.Seorang budak syariah,seorang budak sastera.Dia pulak budak ekonomi.Bukan dia nak amik ekonomi pun,ni semua sebab wasiat arwah ayah dia.Terpaksa la ikut.Lama-lama pasrah je la.belajar tapi tak minat.Dia minat lagi ngan sastera.Huh!

Teman pertama budak syariah tu namanya Adam.Maybe ramai la nak ngan adam ni sebab ada perangai yang baik.Suka ngaji pas maghrib kat masjid universiti.Suka nasihat-nasihat kat YM.Selalu jadi Imam kat surau-surau kampung.Tiap minggu ada aje jemputan kuliah.Suka pegi talaqqi.Semua lengkap la.Macam si Anis tu cakap la,"alim orang nye..hihi".Kopiah tak lekang dari kepala.Kalau kawen,mesti agama anak terjaga.

Teman kedua budak sastera tu namanya Aidil.Biase je budaknya.Cuma ada rupa sikit cam korea-korea gitu.Pantang lepak je,mesti kat taman bunga.Bawah pokok.Tak pun kat area-area yang tenang.Pen ngan buku kecil ade je kat poket.Ye la,selalu je Aidil ni tulis-tulis pujangga.Nur suka camtu,sebab tu minat dia jugak.Tiap kali bersama,mesti Nur senyum je.hatinya tenang je.Maybe sebab ade 1 benda yang mereka minat bersama.Cuma,Aidil ni lain sikit.Dia ok je bab agama.Cuma Nur takut kalau dah kawen kang,ade bab-bab yang Nur rasa sangsi,rasa keliru...boleh ke rujuk ngan Aidil ni?..ni kalau mak tengok,mesti mak tolak.Dengan bertopi sepanjang masa,seluar jeans tak abis-abis.Adehh!

Aku pulak,cam pompuan melayu lain.Baju kurung.Perangai pulak,boleh la.Orang cakap sedap mata memandang,sedap lagi bahu nak memikul.Biase la,anak mak kan.Mak jaga dari kecik.Takde la gaul-gaul sangat dengan kutu-kutu rayau.Dok rumah sampai la masuk universiti.Aku tak biase dengan kebebasan.Biar aku dok rumah,asal iman aku terjaga.

Umur dah 23,mak suruh kawen....sape yang patut aku pilih?Adam?Ataupun Aidil??

p/s : takde kena mengena dengan "Nur Kasih"

Selasa, 14 Jun 2011

hampas kelapa

Kau tau tak yang orang dah tak nak kau?
Kau blah je jauh-jauh
Pindah dari kehidupan orang
jangan ganggu hidup orang

Hidup bagi orang senang
Bukan nyusahkan orang

Andai manusia bencikan kamu
Tuhan menantimu sebagai tetamu


p/s : hati dok pkiaq tang mana hati ambe lonih

Ahad, 12 Jun 2011

2 kebun bunga

Baru pulang dari 2 kebun bunga
Penuh dengan ramai manusia
Tiada seorang pun yang aku kenali
Tapi ramai yang baru ku kenali

Citer pasal ragam
Berjuta ragam setiap saat
Ada yang gembira
Ada yang sedih
Ada yang senyum
Ada yang menangis

Citer pasal tenang
Tenang dengan damai
Tenang dengan keindahan
Tenang dengan ada nya bunga

Persinggahan ini punyai syarat
Mahu dipetik bunga
Tapi dilarang
Mahu diambil haruman
Pasti tidak kekal
Mahu diambil gambar
Pasti berbeza
Apa yang dapat
Hanya puisi dan pujangga
Itu yang kekal 
Dalam ingatan

Biar aku jujur
Memang aku mahu
Memang aku rindu
Tapi yang lepas
Biarkan berlalu
Pandang ke depan
Tapak langkah yang baru
kerna hidup ini
untuk yang baru


lokasi : lepaking dalam bas on the way balik dari haramain
tarikh : 8 June 2011
masa : lupe da..

p/s : persediaan untuk trip seterusnya macam lembab...kena push sikit!!

Ahad, 29 Mei 2011

pengumuman

Salam.Insya'Allah,esok saya akan pergi menunaikan umrah.Mohon maaf kepada semua dan doakan keselamatan saya di sana.

29.2.2011

2 peristiwa bakal berlaku :

Umrah
Malaysia





Rabu, 25 Mei 2011

liku-liku seminggu


Dah seminggu hidup tak terurus
kejap mandi,kejap tak mandi
makan malam pkol 2 3 pagi
tidur kejap atas tilam,kejap atas lantai
tidur kejap 6 jam,kejap 2 jam je
baju kejap sama,kejap lain

ni semua sebab EXAM

Usaha dah full trottle
tapi result tetap biase-biase
amik subjek tu dah 2 kali
sejak sem lepas
tapi markah takde la power cam orang yang amik sekali je
baca buku sampai koyak-koyak
tapi result macam 'remuk' je


tapi...hati kena gembira
sebab dapat belajar apa itu

REDHA
SABAR
DOA
TAWAKAL
n
KECEWA

inilah liku-liku seminggu

Sabtu, 21 Mei 2011

hidup di rantauan

Tadi malam,
kitorang kumpul ramai-ramai kat rumah aku
lepak sesaje hujung minggu
lepak dalam satu bilik study budak rumah aku

ade budak tu gatal,bukak web peta dunia
mula nak tengok bumbung rumah dia

dan
6 orang berebut nak tengok bumbung rumah masing-masing

dan
masing-masing senyum puas lepas tengok

TQ to :

inilah hidup di rantau orang,merindui rumah sepanjang masa
dapat tengok bumbung pun jadila..hihi

Rabu, 18 Mei 2011

malam exam

Esok aku exam nahu

malam ni terasa nak makan lolipop pulak


doakan exam aku agar manis macam lolipop..hikhik 

p/s : bile la nak merasa pegang tiket kapal terbang ye?

Isnin, 16 Mei 2011

arab

Semalam,2 benda jadi kat aku...1 baik..1 buruk


1. aku dapat jawab 1st paper final dengan baik..tQ doc Abdul Qadir Ruba3i
2. aku ngan kawan aku kena cubaan peras ugut bersenjata,pisau rambo lipat bai..arab semakin ganas bila irbid makin sunyi 

malas citer banyak,nanti family aku risau...yang penting takde kena ape-ape..sempat lari

budak irbid sila hati-hati ye


pisau yang nombor satu tu sebijik ngan arab tu pakai
kalau kena,mau terbukak lengan..x jawab la aku exam nahu luse

sekian.jaga diri.TC

Rabu, 11 Mei 2011

kelahiran naga hitam







Kelahiran Naga Hitam,petang tadi aku dikejutkan dengan kelahiran naga hitam dalam rumah aku.

Moga keluaran duit beli telur naga hitam ni dapat sedikit membantu aku dalam perjuangan.

*best-best-best...lepas ni nak suruh naga hitam main bakar2

*sumpah aku rasa tak sabar nak raya...haha

Isnin, 9 Mei 2011

tq Dr Khalid

Aku masih lagi tersentap.Tersentap dengan nasihat terakhir dalam kelas terakhir madah Nahu 2 tadi.Dr Khalid Bani Dumi.Orangnya kemas dan segak.Sentiasa ber'kot' dalam kelas tak kira musim sejuk ataupun panas.Mengajar tak pernah sentuh punggungnya di kerusi lecturer.Aku respek ngan dia bila dia ngajar.Even terang simple tapi mudah terima dan faham.

Tadi hari terakhir dan kelas terakhir dengan dia.Arab..budaya diorang bile hargai guru memang aku respek.Diorang puji maca-macam sampai Dr pun tegur "jangan la puji ebih-lebih,aku biasa je".Aku senyum je bile ramai nak wat ucapan penghargaan.Ada yang cakap Dr ajar dengan cara terbaik sepanjang dia duduk di yarmouk la.Ada yang cakap dia akan ingat Dr sampai bila-bila la.Ada yang nak sampaikan syair,cuma Dr tak bagi takut masa tak cukup.Nampak rias wajah Dr agak sedih bila dengar ucapan yang lahir dari hati pelajar.

Adakah masa depan aku sebegini?Disukai pelajar-pelajar aku nanti?

Aku senyum.

Apa yang aku tertarik ketika ucapan terakhir Dr ada 2 point yang menjadi titik utama ucapan :

"Aku belajar dengan guru ku (Dr Samir Steteh) dan dia ada ceritakan aku ketika hari terakhir aku bersamanya dulu.Dia berkata : Ketika hari aku grad Dukturoh (PhD) dulu,aku dapat 2 nasihat dari guru ku 1) jadilah kamu pendidik,bukannya pengajar  2) mula hari ini (grad) kamu bukan lagi pelajar,tapi pendidik.Dari situ aku (Dr Khalid) mengharapkan apa yang aku buat sama seperti yang aku harapkan.Moga kekal bersama kamu semua (kitorang) ilmu-ilmu aku sampai bila-bila"

Aku time ni aku agak sentap.Nape aku tak sedar 2 benda ni?adakah aku masih BELAJAR dan sebab tu aku tak sedar dengan MENDIDIK?
"buka mata,buka hati lirikkan senyuman di bibir" - moja

Jumaat, 6 Mei 2011

munaqasyah risalah






Petang tadi,aku pergi universiti..pergi kuliah aku..kuliah ADAB terchenta...Hahaha..

Ada munaqashah risalah dukturah (PhD) bagi sorang calon PhD kuliah aku.Fes time aku join rmunaqasyah camni sejak 2 tahun dok sini.Budak lain?tanya la diorang...mne la aku tau..Calon tu buat tesis tentang

"Marhalah Alkhitob Assardi fil Riwayah Assulasiah Alarobiyah".

Professor Khalil Syeikh (pemantau dan ketua juri)
Professor Nabeel Haddad
Professor Mahmud Darabseh
Professor Muhammad Salleh Assyanti (jamiah Jadara)
Dr. Naief Ajlouniy

Komen diorang :

Pendahuluan terlalu banyak pandangan
Istilah tesis tu banyak guna kalimah bukan arab
Pengambaran yang kabur
Banyak rujukan luar (bukan bahasa arab)
Banyak benda tak perlu (rujukan farsi)
Banyak kesalahan tatabahasa (nahwu) dan uslub (gaya bahasa)
Lemah dalam minhaj penulisan
Ada dhomir yang tak kembali kepada apa-apa

Lepas komen panjang-panjang,kitorang satu dewan diarahkan keluar untuk juri-juri bincang pasal keputusan tesis itu berjaya atau tidak...lepak luar hisap-hisap rokok sambil minum kopi arab.Dan masuk semula dewan.

ketua juri : "Setelah kami berbincang,dan kamu semua mesti nak tahu jawapan dari kami.Calon yang bernama ____________ yang membawa tajuk ___________________ telah membuat tesis selama 4 bulan kamil ini,Alhamdulillah telah berjaya sempurna tesis dukturah dengan kami terima..Alhamdulillah" (sambil senyum lebar)

*pergh..kalau ditolak,nanges kot..4 bulan sengkang mata last-last kantoi
*time komen tadi muka ganas masing-masing,bile bagi keputusan senyum ajer
*kuliah aku ramai kot pensyarah yang hebat-hebat

Kemudian semua ahli keluarga diorang yang mai 1 bas tu peluk-peluk..gembire sungguh sambil tepuk-tepuk tangan dan ucap terima kasih kat juri-juri tadi tak putus-putus.

Kitorang sambar halawiyat 2 bijik dan berlalu pergi....

Selasa, 3 Mei 2011

mata itu buta,hati itu celik

Dalam membuka lembaran perubaahan dalam kehidupan ini,kita memerlukan keyakinan dan pendorong yang kuat.Oleh itu,carilah 2 benda ini dahulu - moja

Part 2

"Antara mata dan telinga,mana lagi mulia?" teka-teki yang terdapat dalam kitab aqidah melayu dulu (aqidatun najin).Semua orang dalam kelas tu dok pikiaq ape la jawapannya.

Ada yang jawab mata,ada yang jawab telinga.

Jawapannya telinga lagi mulia (baca:penting).Sebab "kalau kamu tiada telinga di dalam masjlid ilmu umpama batu yang dilempar ke tengah jalan".Itu bermakna tiada guna kamu di majlis ilmu itu melainkan mendapat berkatnya.

Betul la,kalau orang nak ajar kamu yang pekak.Macam mana?tulis boleh tapi nak ajar kamu sebut takleh.Kan dakwah kat situ payah dicapai.

Kalau kamu buta,zaman sekarang braille punye tulisan dah berlambak.AlQuran pun ade tulisan braille.Don wori la orang buta zaman sekarang.Dakwah boleh sampaikan dan quran dalam hati.

Buta mata,celik hati.

Jangan kamu celik mata tapi hati mu buta.Sebab nanti segala benda yang terang benderang sekalipun kamu tak dapat lihat.

Oleh itu,crik kunci membuka hati...Zikrullah la bebanyak ye.


p/s : jangan pakai tasbih macam gelang,nanti doc jamiah benci kamu

Isnin, 2 Mei 2011

kerbau aku mati

kerbau hitam aku mati
aku simpan semua benda dalam perut dia

gambar aku,dia dan kamu
installer aku yang power-power

surat layang aku dapat dari peminat-peminat
1001 kenangan aku 

semua dalam tu

kau mati umpama mematikan memori aku

apa yang aku mampu buat
pasrah dan redha


baru dapat 2 minggu kot,nape dah mati?



Ahad, 1 Mei 2011

umum la awal-awal lagi ye taun depan

Hari ni aku nak menangis
Ada cerita sedih

Petang tadi,
Aku tempuhi lopak-lopak lecak
Seluar kotor dan basah

Selipar usuh pecah-pecah aku pakai
kaki seluar ku lipat seperti turun ke bendang
Tie dan kemeja coklat berkedut kemas di badanku

Oh lupa!
Bersama aku Ulya si calon
Seperti maklum pukul 7 result diumumkan

Aku berjalan riang
Dengan harapan mendengar result pilihanraya

Tiba di pintu univeristi,penjaga menghalang kami
Pintu dikunci rapat (kemah keming)

Aku senyum dan berlalu
Menuju ke masjid

Sampai di masjid,ku temui berita sedih
Presiden dah diumumkan

Tatkala itu aku melihat jam
baru 7.01 petang

KECIWA..KECIWA
Itu yang mampu aku rasakan

p/s : emm..bior la sape naik,asal aku dapat ape yang aku nak

Sabtu, 30 April 2011

aiyya..cari gaduh ma

Walaupun aku budak bahasa arab yang takde unsur hukum hakam dalam pelajaran
Walaupun aku tak siqoh cam budak-budak rumah aku yang lain
Walaupun aku takde karisma dan smart looking dalam kepimpinan
Walaupun aku tanya nama akhwat yang aku nak murokibkan 
Walaupun aku pernah teman orang merajok lari dari Syria ke Jordan
Walaupun aku rindu dengan Malaysia teramat-amat

Aku tak tikam belakang kawan aku sendiri
Macam kamu buat hari ini dalam pilihanraya
Maybe kamu cari naya
Yang bakal buat kamu sesali

*peace for all*

p/s : andai ada lauk budak tu,helo-helo je no phone aku

Selasa, 26 April 2011

teman baru

Sejak mustaqim (budak botak) pulang ke malaysia.Aku selalu sepi.Bilik kecik yang berkongsi 2 orang ni.Mula rasa seluas mata memandang.Biarpun baju kotor bersepah-sepah kat lantai.Plastik kacang merah made in indonesia bersepah bawak katil.Atas meja study pon ada telur ayam yang dibeli 2 biji baru-baru ni.

Aku malam-malam cari teman.Tidur rumah orang.Tidur ruangtamu.Tidur lampu terbukak.



Tapi,hari ni aku dah ade teman.Baru je jumpa baru ni.Comel je parasnya.Aku ingat lagi.Time malam tu kitorang berjumpa buat kali pertama.Aku ade tanya dia "Awak nak teman syaa tidur tak?"...dia senyap.Senyap itu alamat redha.

Kitorang janji nak tidur sama-sama malam ni.Jangan la ade orang kacau.Dia dah janji nak kejut aku subuh.Selama ni asyik tak dapat gi masjid je.Lepas ni nak bangun sama-sama dan dapat bersolat malam.Hehe...aku sayang kau.Moga hayat kau panjang.













*harap kau memekik agar aku dapat bangun awal*

p/s : nape muka kau biasa-biasa jer tapi harga kau LAWA sangat???

Ahad, 24 April 2011

nasihat pilihanraya

"aku ingin bermimpi seperti mana mereka bermimpi"



Ramai orang dalam dunia ni suka bermimpi.
Berbeza dengan angan-angan.
Angan-angan tanpa usaha.
Mimpi dengan usaha.

Usaha,berkuasa membezakan mimpi dan angan-angan.
Dua-dua mahu dijadikan realiti.
Boleh bermimpi sebesar mana pun.
Begitu juga dengan angan-angan.

Cuma nilai diri kita semula.
Adakah kita mampu capai mimpi@angan-angan itu?
Berangan kawen dengan anak raja
tapi kerjanya tiada.
Pasti tak tercapai apa yang dihajati.

Mahu berjaya ke menara gading.
Bukunya tak di sentuh berminggu-minggu.
Mahu bersembang dengan pak arab.
Malu itu menjadi baju.
Tak bertempat pulak tu.

Jom sama-sama.
Kita ubah diri.
Tingkatkan iman.
Bukakan pandangan.
Luaskan persepsi.
Sekian...sila buat pilihan yang tepat untuk Pilihanraya Permai 2011 ini

Hidayat : Presiden
Najib : MMJ
Helmysudin : MMY
Hatta : S/U
Ulya : Bendahari

*takde semangat berkempen betul la si moja ni - anon

Sabtu, 23 April 2011

lidah itu kurniaan

kredit : blog ini


"hidup memberi seluas mana ilmu kamu,bukan sepanjang mana lidah kamu" - moja


Hari ini,hari terakhir bersama Habib Umar Al Hafiz...dari Amman "berlari" dengan bas mini ke Muktah yang memakan masa 2 jam sahaja.

Alhamdulillah,solat jumaat berkhutbahkan tajuk : "cintai para syuhada"

Bukan nak cerita bab isi dan perjalanan ziarah alhabib 2011 ni,tapi mahu amik istifadah perjalanan dengan 5 pancaindera yang diberi.

*****

Dalam kehidupan kita,dikurniakan pelbagai nikmat dan rahmat.Tanpa kita sedar,tiap masa kita perolehi 2 benda ini.Ada orang cakap "melayu mudah lupa".Tapi hari ni aku percaya yang INSAN yang mudah lupa.

Tak kira la dia salafi ke,dia sufi ke,ahli sunnah ke,arab ke,cina 'ni hao' ke...semua ni lupa dengan 2 benda yang Allah kurniakan tiap-tiap hari ini.

Lidah benda yang penting selepas Hati.Kenapa aku cakap macam tu?sebab dari lidah getar hati itu terhasil.Tak percayamcuba sebut kalimah Allah di dalam bilik yang gelap berbekalkan lampu lilin dan bilik itu sunyi.Lafazkan kalimah Jalallah itu dengan hati yang tenang.Pasti,pasti getaran itu muncul.Dari lidah turun ke hati,begitu juga mata.

Dari lidah juga kita temui cara melembutkan hati manusia,menjatuhkan hati manusia dan membakar hati manusia.Dengan berkata manis manusia tenang dengan kita,dengan berkata kasar ataupun kerek manusia membakar dengan kita,dengan berkata dusta malaikat catit amalan kita.


Part 1

Bahasa itu indah.Sebab itu jiwang ini terbit bila bahasa diciptakan.Cuba selak sejarah Italy macam mana sang romeo memikat si Juliet dari bawah beranda rumah Juliet dengan ayat-ayat manis beliau.Cuba bukak sejarah manusia paleolitik,ada tulis anak dara orang zaman batu tergedik-gedik dengan ayat cinta sang lelaki????

Dari bahasa juga goyah sesorang punya hati.Siapa mampu tahan suka bila dengar ayat yang begitu penuh dengan Zouq(rasa/feel) ataupun orang muda panggil "ayat berhantu",siapa mampu??

Dengan belajar bahasa ini kita belajar manusia dan peradaban dunia yang penuh mistik dan misteri ini.

Okey la,aku simpan modal untuk tazkirah next...komen la kalau ade pendapat lain

p/s : "tazkirah" tag baru aku sejak dah ade 101 follower

Khamis, 21 April 2011

berita di pagi hari






Alhamdulillah,
penantian berakhir..
boleh la bayar hutang
sila-sila la berjimat deh
jangan bersakan ajer

Sekian.

p/s : memang betul orang kata rezki masok bile kite tak tidur lepas subuh

Rabu, 20 April 2011

aku sudi mendengar kau "berleter"




Habib Umar bin Hafiz (ulama' Yaman) beri nasihat kepada pemuda-pemuda petang tadi :


Anak-anak muda,tetapkan diri kamu dalam jalan-jalan ini :

1. kejar ilmu dan akhirat

2. kejar cita di sampingnya cinta

3. kejar amalan di susuli suluk 

4. kejar kasih sayang dengan guru-guru


Time ni aku memang sentap abis,nangis hati aku muhasabah diri.Apa pernah aku tetap dnegan jalan-jalan ini?...renung-renungkan la

p/s : esok exam 2 paper...hoho

Selasa, 19 April 2011

kapal terbang punya kisah

kapal toghobang



200x (sebelum 2006)

"Ayah,best tak naik kapal terbang?bila la dapat naik ye" - tiap kali lalu airport malaysia,memang minat tengok kapal terbang terbang tinggi di awan biru...wuuuutt (time ni dah bajet bunyi kapal terbang camni..haha)

2006

"Nape telinga berdesing-desing ni?" - 1st time naik ke Sabah (PMR),tu pon sebab ade rezki...dan takde keje pas exam.

2007

"Bestnye kalau dapat bawak kapal terbang,kan?" - sedang pegang pagar dawai lapangan terbang raja petra pengkalan chepa,kota bahru kelantan di suatu petang bersama kawan satu dorm.

2008 

"saya nak jadi pilot,cikgu" - kelas Add Math cikgu rosmaidah yang selalu aku ponteng dan tak wat keje...time ni sambil pandang kawan sebelah dengan kening terangkat-angkat.

2009 

"Sape tau ni kali terakhir aku naik kapal terbang ke jordan" - KLIA 8th September...aku tak tahu apa yang akan jadi bile fly ke jordan time tu...mana tau aku balik naik kargo mayat ke....mana tau aku sesat kat palestin dan jadi tahanan ke..dan dari situ aku melihat KLIA mengecil.

2010 

"Amacam?fly semua okey kan?" - ambik budak junior baru sambil angkat dan tolak trolley diorang...semestinya happy bile dapat jumpa kawan lama..setahun berlalu pantas

2011

"Balik ke tak tahun ni?" - sambil lepak atas katil berfikir dalam-dalam agar tidak menjadi benda yang tidak diingini..mohon petunjuk dari Illahi.

Ahad, 17 April 2011

filem mereka dan kita

Mereka para pemikir.Otak mereka begitu berharga.Penuh dengan falsafah.Penuh dengan hikmah.Merekalah penulis storyline bagi filem-filem ini :-





































ni hasil tanah melayu :



ni pemikir golongan kiri :










p/s : aku dapat jemputan ke majlis storyliner malaysia kat PWTC bulan 8 ni,tapi aku bukan jemputan rasmi dan semestinya aku tak pergi sebab tak balik tahun ni.

Jumaat, 15 April 2011

KLIBF







Wa...Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur mai lagi la.Terbukak memori silam bila tengok poster ni.Kali ni nak citer ada ape dengan KLIBF ni dengan aku.Panjang post ni.(kalau tak nak baca,sila close tab).

1st time aku pergi Pesta Buku time tu aku sekolah rendah.Darjah 5 ke 6 camtu la.Kecik lagi time tu.Mana minat baca buku ataupun majalah.Komik layan la.Doraemon ke,Ujang ke,APO ke,One Piece ke.(time ni Naruto tak wujud lagi).Berlambak komik kat almari kayu umah tu.Mak aku punya geram tengok banyak komik dibeli dan tak nak anak-anak dia lagho,mak aku sumbangkan kat hospital.Time ni sadis gak la bile nak baca balik komik tu,dah hilang.Bangun pagi je,almari dah kosong dan plastik sampah hitam tersusun depan pintu rumah.Bye-bye je la.Merayu camne pun,keputusan tak boleh dibangkang.(memang macam hukuman mandatori la wei..)

Time gi pesta buku zaman tu la paling boring.Mana minat novel bertulis perkataan beribu-ribu tu.Muntah kot kalau baca.Dah la ayat skema.Baku pulak tu.Abang aku time tu tingkatan 1,dia mula baca novel sikit.Aku time tu carik la APO dan Ujang.Merata aku carik.Dah la dewan besar.

Mak aku pantang bab lagho ni.Aku jeling je Ujang.Mak aku jeling aku balik.Time ni berkepit la ke mana-mana.Budak lagi kot.Nak membeli Ujang dan APO pon kena ber'taktik' dengan mak aku ni.Aku berpakat dengan adik perempuan aku.Cakap nak APO dan Ujang.Bila 2 anak merengek,mak aku bagi la beli.Hihi..(bijak tak?)

Bapak aku time tu busy kot.Abang aku dah boleh jalan sendiri.Aku kalau jalan sendiri kompem sesat macam kat shopping kompleks kat Johor yang aku pernah sesat dulu.Haha.(trauma kot..serik dah wei).

Ha...tu zaman fasa 1 (permulaan) kenal pesta buku.Bila naik tingkatan.Dah otai sikit la.Pergi sendiri la.Naik KTM dari kawasan rumah aku ke PWTC.Pergi dengan abang aku la.Ajak member sekolah sekali.Time ni la best gile.Macam-macam mahu dibeli.Kumpul duit belanja sekolah,semata-mata nak beli buku.Time ni aku dah minat novel sikit dan majalah PC dan seangkatannya.Punye nak cover baik,beli la sekali buku revision dan koleksi soalan lepas PMR.(padahal baru tingkatan 2..kah3).Balik je rumah,senyum lebar.Rasa seronok.Tahun tu aku pergi 2 kali kot.1 sendiri,1 dengan family (adik aku kena pegi dengan family..die perempuan).

Naik tingkatan 3,aku pergi lagi.Time ni gila novel punya sejak baca novel Ramlee Awang Murshid (tombiruo).Penulisan hebat dan penuh kesan.Info dalam tu pun mantap-mantap.Ni pon sebab pinjam library sekolah aku punye.Aku pustakawan,cop pustaka tu pon dalam poket aku.No hal la hantar lewat-lewat.Haha...Tahun tu aku pergi 4 kali kot.Pergh...memang dah masyi la laluan dan lokasi gerai.No hal la..cuma tahun tu aku takleh beli banyak buku sebab PMR kot.Juhud sikit..hihi

Okey,sebab aku dah masok asrama tingkatan 4.Aku ngelat gak dengan warden.Nak balik cuti awal.(alasan ape aku tak ingat la).Dapat jugak ke pesta buku tahun tu.Kelantan bai.Sampai je Putra,terus turun ke pesta buku.Dengan gigi tak gosok,mata kuyu,seluar baju tak tukar lagi aku masuk pesta buku.Time ni dah mula jalan sorang-sorang.Maghrib baru sampai rumah.Time ni kot aku kenal Hlovate punye penulisan.Terbaikkk.

Okey,tingkatan 5 aku jadi siqoh.Nak ngelat warden takleh.Dah boleh bau "coklat tiffu" aku.Haha.Time ni aku dok asrama la jawabnya.Cuti 3 hari kot.Kaya sangat ke wei nak balik Selangor dengan tiket 48 ringgit??.Kena pulak lepak dengan geng skema tak balik rumah.Study je la dengan buku time cuti tu.Aduhai...Ape pun,buku tetap dibeli dengan order kat abang aku.Time ni aku kecimpung buku agama penulisan moden.Bukak mata sikit dalam agama ni.Cum janggal dengan penulisan baru.Minat penulisan lama lagi.(tak pe kan?)

Dan abis SPM.Harapan la aku ke pesta buku dengan busy nak ke Jordannya.Risau masa depan.Amik lesen motor dan kereta.Risau persediaan.Risau kursus kat KUIS lagi.Aku hanya mampu duk kampung tu je la.Meronda dengan motor kriss serta eksiden depan rumah orang kaya.Tahun tu takde pesta buku bagi aku.


Wa...panjang gile.Sape yang baca memori ni.Tq.Korang mesti ade memori camni jugak.Aku kongsi sikit je pon.Bagi yang kat Malaysia tu,sila pergi dan enjoy 2011 punye pesta buku minggu depan.Bagi yang kat Jordan,duduk rumah dan study untuk exam.Kalau nak buku,call orang malaysia dan tempah..mudah,kan?..Okey,bye-bye.

p/s : ni kes ym bincang pasal buku baru la ni..aduhai

pretty ugly bai



Pretty Ugly - Jika Diberikan Aku Satu Peluang

Jika diberikanku satu peluang
Apa yang aku impikan
Pulihkan segala kesilapan
Jika diberikanku satu peluang
Kembali ke masa silam
Kan ku pilih ke tarikh kita dulu

Bagai dijanjikan
Pertemuan singkat waktu itu
Bagai dituliskan
Kesetiaanmu

(Korus)
Pernah dulu ku sebutkannya
Pernah dulu ku ingkarinya
Bukan bermaksud
Lukakan hatimu
Ku lakukannya untuk kita
Ku lakukannya demi cinta
Bukan bermaksud
Maafkan diriku

Jika diberikanku satu peluang
Apa yang aku inginkan
Diriku dirimu dulu
Jika diberikanku satu peluang
Tembusi masa depanku
Kan kusuluh tiga tahun dari situ

Saatnya terhenti
Seketika kau terima lafaznya
Saat yang ku nanti dikau bahagia 


p/s : berfikir sejenak tatkala telinga mendengar lagu dan hati menghayati lirik

Khamis, 14 April 2011

nasihat imam syafie

Aku khaskan syeer-syeer hikmat ini kepada si Cidak


Jika seseorang tidak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa,
maka tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya.

Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah dengannya bererti istirahat.
Dalam hati masih ada kesabaran buat kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras.

Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan.
Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai.
Dia akan memungkiri jalinan cinta yang telah terbentuk dan akan menampakkan hal yang dulunya menjadi rahsia.



*masih mencari sumber syeer ni,ade ke orang tu terjemah dan tak serta sumber syeer ni bahasa arab...maghah aku!! 


Rabu, 13 April 2011

post haram

 nasihat lelaki bujang yang tak siqoh berbentuk pantun :

bila dua pilihan bertandang
mana satu pilihan hati?
memilih mesti tenang
antara si Nur atau si Siti?


Irbid,Jordan
12/04/2011, 11.46 malam

p/s : aku tak kisah bape "juta" follow blog aku dan berapa "ribu" yang komenter post aku

Sabtu, 9 April 2011

ayah punye birthday



Fuhh,harap masih sempat.Sekarang baru pukul 9.21 malam waktu jordan.Bermakna sempat lagi aku buat post dedikasi sempena besday ayah aku.




Ha..yang atas tu ayah aku.Aku cilok dari Album Fb masjid kampung aku.(masjid kampung aku pon ade fb..korang?).

Okey,start berdedikasi.

      
        Ayah aku umpama pilot kapal terbang,dan aku dan abg aku umpama co-pilot.Ayah aku pandu dan arah,kitorang hanya follow dan tengok.Andai dulu kitorang umpama co-pilot latihan ataupun praktikal.Tengok,paham dan telan.Tu prinsip orang berpraktikal.Sekarang masa praktikal dah abis.Apa yang pilot lakukan kitorang kena kaji.

Oh..aku mula merepek.Haha...okey,citer semula zaman kecik-kecik dulu.Kalau dulu ayah aku la yang hantar aku gi tadika PASTI.Naik motor honda WAA 2787 (kalau tak silap aku).Pagi-pagi aku dengan mata kuyu tak membuka sangat tu,berpakaian serba hijau duduk kat bakul motor tu.Pergi tadika.

Bila naik sekolah rendah dan menengah,aku pergi sekolah dengan mak aku dan adik beradik yang lain.Time ni jarang la pi sekolah dengan ayah hantar.Kalau zaman tak berkereta dulu boleh la.Bila ada kereta,mak aku amik alih tugas hantar kitorang ke sekolah.

Apa yang aku nak kongsi,benda yang memberi kesan kat aku sehingga time kat maahad dulu pun masih berkesan adalah PAGAR.Rumah aku dulu pakai pagar dawai,bukan pagar grill ataupun tembok keliling rumah.Ye la..rumah perumahan.Satu hari aku masuk kawasan rumah melalui longkang.Dan time tu ayah aku pun balik dengan kereta peagout hijau.Kantoi suda...aku kena sebat la dengan tali pinggang.Haha..nakal betul.

Ape kesannya?Aku tak berani keluar kawasan maahad melalui longkang,aku lompat pagar dengan panjat tembok.So...tu kesannya.Nasib baik jordan takde longkang.Kalau tak mesti aku trauma lagi.

Harapan aku kat ayah :

*semoga panjang umur
*semoga dapat gi umrah lagi
*semoga dapat mai khirij (grad) aku nanti 2013 insya'allah
*semoga murah rezki
*semoga tetap dalam perjuangan

tu je harapan aku....dan harap ayah tak risau aku kat sini,pandai-pandailah anak bujang ayah yang dah-nak-tak-bujang ni jaga diri....Assalammualaikum


p/s : kredit henset 0.00,sbb tu takleh send sms..nak wall post,cam tak special...nak inbox,cam tak best...sebab tu buat post kat blog..hehe

Khamis, 7 April 2011

Ihya' Ulumuddin

Teringat zaman lepas aku SPM dulu,pernah lepak kat bilik bacaan bapak aku kat rumah dulu.Usha buku-buku lama dalam almari buku beliau.Baca diari la.Baca pasal jin la.Semua buku aku pernah bukak.

Dalam banyak buku aku baca.Ada 1 buku lama.Dah usang aku tengok.Ade 8 9 jilid tak silap aku.Kulit warna merah tua.Nampak menarik bagi aku yang baru berjinak dengan kitab kertas kuning.

Aku amik jilid 1,cuba baca.(tak ingat dalam bahasa arab ke melayu jawi).AKu try baca muqaddimah,tulisan kecik-kecik.Try jangkau muka surat lain pulak..

Ayat pertama keluar dari mulut aku : "eh..ktab apa ni?tak paham langsung"

Aku tutup kitab tu dan beralih ke kitab lain.

Kini,aku kejar kitab tu.Aku belajar setiap selasa.Petang selasa aku try usha-usha isi kandungan kitab itu.penulisan yang halus.Bahasa yang lembut.Sehinggakan seluruh manusia boleh terima isi kitab itu...Ihya' Ulumuddin.

masih teragak-agak nak beli yang arab


Alhamdulillah,aku punyai guru untuk menadah kitab ini.Agar hikmah dalam kitab ini dapat diperolehi.Dan kini aku tak sabar nak baca kitab yang ada dalam almari buku tu.Insya'Allah.

p/s : sape nak join,sila hubungi aku tanpa segan silu

Selasa, 5 April 2011

aduhai

Hari ni aku meronda lagi.Hari hari aku meronda.Laluan yang sama.Laluan rondaan hari aku sama,tapi aku tak rasa boring sikit-habuk-pun (loghat kelantan).Ye la,kat Syari' Jamiah ni ramai orang lalu.Ada arab,ada melayu,ada cina..korea pon ada.

Melayu dari tahun ke tahun aku tengok makin ramai pulak.Dengar cerita tahun depan lagi ramai,mahu cecah 1000.Pergh..jadi little malaysia la tak lama lagi kawasan rondaan aku ni.Tempat ni memang damai,ada KFC,ada Papa John,ada Dale3 Karshak,Pizza hut pon ada.Aku penah gak tengok budak arab pau melayu kat sini,tapi aku mampu melihat je.Nak buat camne,bukan hal aku pun.

Hari ni aku meronda cepat sikit,ada je yang menolak aku.Macam biasa,aku ronda ada timing.Bajet nak balik awal,tapi badan rasa berat pulak.

Aku rasa,masa untuk membuang air la.Tapi takde pulak port baik kat Syari' Jamiah ni.Ha...hujung sana boleh kot.Aku usha lain baik punyer...ye la,kang kena sound malu pulak.

1..2..3..aku pun teran.Teran sekuat-kuatnya.AKu buang semua air yang ada dalam badan aku.Lega la,tapi lama gak keluar air ni.Ni mesti sebab aku minum banyak malam semalam.Boleh pulak hari ni cuaca sejuk semacam.Mana la tak rasa nak buang air tu kuat.

Tapi pelik,aku terkeluar najis pulak time teran ni.Najis kecil-kecil.Aku usha bawa jer,aku nampak budak laki keluar tarik tuala coklat.Aku sempat dengar dia mengomel, "aduhai,abis basah tuala aku...kuajja la".

Aku senyum sambil terus buang air.Dan di sebelah rumah dia pulak,aku nampak budak-budak arab main najis-najis kecil aku tadi.Okey la,aku kena off duty.Tugas aku sebagai awan hanya bawak hujan.Manusia selalu je bagi pandangan baik dan buruk.Ni last day aku kerja.Esok dah masuk musim panas.Nanti diorang mula la bising aku tak bertugas.

Ape pun, "selamat datang musim panas..hihi".Bye-bye.

Isnin, 4 April 2011

bye-bye si botak





si botak dan kotak-kotak chess


Ni mustaqim.Baru 15 minit dia gerak dari simsimah ke Queen Alia Airport.Dia nak balik malaysia hari ni.Selama ni dia sebilik dengan aku.Hari ni aku balik je rumah lepas ponteng kelas BI,aku tengok bilik aku luas.Kah..kah..kah.

Katil dan bukak abis rangka,meja dah kosong,karpet vakuum abis,almari tetutup rapi.Memang sbijik cam kemas umah time nak raya.Okey,aku ucap good bye dan selamat temui ketenangan di malaysia.

Ape yang aku epi?aku conquer 1 bilik la....hahaha...dan kompem pasni tak dengar lagu korea n hindustan kat bilik aku.Tengok la nnati,aku rindu ko ke tak.

Yang bagi kesan adalah jadual memasak mingguan la,takde dah turn ko masak.Aku nak suruh yang berkuasa rombak jadual masak tu.

Apa harapan aku?

-halalkan barang yang aku guna
-aku nak guna barang-barang yang ko tinggalkan
-harap ko balik sem 1 kang,jangan ko mai sem 2 pulak
-dah bawak balik buku nahu tu,wajiblah bukak...jangan simpan dalam bagasi je
-doakan aku agar cepat sikit...ehem2
-ingat nak pi umrah dengan ko taun ni,takpe la..lain taun
-sila download movie kat malaysia tu..kah3
-jangan lupe upload gambar teh tarik yang ko janjikan tu

p/s : cool gile aku tak sedih time ko blah..hahaha..cool kan?

Ahad, 3 April 2011

penutup KARISMA

Karnival Sukan Mahasiswe SeJordan (KARISMA) buat kali ke baru je habis petangtadi kat tempat aku.

Malas citer panjang,sebab ada dalam blog karismajordan..kalau aku citer,kang korang tak usha sana pulak.

Aku just nak chegite pasal Hakka Dance...kah kah kah..1st time kot aku join benda alah ni.Terbaik,sebab boleh rasa aura semangat pasukan even aku tak masuk game pape pun.2 jam je berlatih dah boleh reti sikit-sikit,walaupun agak kekok..haha


aku sebagai pakcik berbalung ayam di barisan belakang hujung..haha


Apa itu hakka dance?

*sumpah best conteng muka dengan arang,pastu pakai all black...sebijik askar
*lepas pulang dari program,ada akhwat buzz ym aku sembang pasal hakka...haha

p/s : hidup kena warna-warni umpama pelangi,baru tak terkeluar ayat "boring la hidup camni"..kan?

Khamis, 31 Mac 2011

petua hilangkan lupa

Rentetan bertemu dengan habib kazim as-saqqaf baru ini,aku nak kongsi tips yang diberi.Aku baru try sekali,alhamdulillah...ade kesan sikit.Aku berharap ramai mencuba agar ilmu ini terus bersambung dan kita semua mendapat manfaatnya.Amiin



Lupa,ramai sungguh yang ada penyakit ini.Ye la,"tidak di namakan manusia itu insan melainakn dengan nisyan (lupa)".So,kita ubat benda ni awal-awal sebelum kritikal.

cara pertama :

1) buka Al-Quran anda
2) buka surah Al-A'la (surah ke 87,punyai 19 ayat dan ia makkiyah)
3) baca surah ni selepas solat 5 waktu
4) ulang 10 kali pada ayat yang ke-6,tiap kali sampai ayat itu
5) lepas ulang,sila habiskan surah itu

cara kedua :

1) sila ambil wudhu'
2) siap-siap untuk tidur malam (buat la apa yang patut,adab-adab sebelum tidur)
3) tutup mata dan cuba ingat apa yang anda lakukan hari ini
-anda bangun pukul berapa?
-anda bertemu siapa mula-mula keluar rumah hari ini?
-apa isi perbualan anda dengan kawan anda hari ini?
-pukul berapa solat-solat anda?
-apa yang anda belajar hari ini?
-apa yang pensyarah anda buat lawak hari ni?


Ini memang payah nak lakukan,tapi buat semampu boleh.Ini melatih otak kita mencuba ingat sesuatu tanpa hafalan,macam buka memori minda sedar anda.Boleh mula dengan benda biasa-biasa dulu sebelum masuk detail macam isi perbualan dan lawak tu.


Okey,tu je nak kongsi.Ada banyak lagi petua dan nasihat Habib yang berguna.Insya'Allah akan datang pasal "Muhammad : selawat,bukannya zikir"

Rabu, 30 Mac 2011

kering suda

Hari ni,aku makan falafel maka duit aku abis...yang tinggal dalam dompet kulit unta yang beli dari syria lepas merajok balik dengan cidak hanya.....




lepas check kat internet berdasarkan currency hari ini :


0.01 jordan dinar = 0.0426449 ringgit malaysia


p/s : duit abis,harap jais masok awal bulan dopan...amiiin

Selasa, 29 Mac 2011

zakiyah nourmala (2)


"kau dah sedia ke?"

"belom kan?"

"jom pi kelas feqh ngan tauhid,baru boleh berangan bina masjid"

"hurrmmm"



P/s : kelas feqh di hari selasa dan rabu
        kelas tauhid di hari jumaat




Bukan puisi cinta yang ingin ku nukilkan,
Tapi doa ke syurga ingin ku panjatkan...

Isnin, 28 Mac 2011

oh...peribahasa lagi

Aku dah kena demam amsal lagi (peribahasa).Ni gara-gara huhahuha dengan pak arab 2 hari lepas la ni.Ye la,pi beli syawarma pun kena sembang dengan diorang.Hadoi.

ini syawarma

***********

خير الكلام ما قل ودل
*khoirul kalam  ma qul wa dul*

terjemahan : kata-kata yang paling baik adalah kata dan buat

makna : kalau kita dah kata sesuatu,kita kenalah lakukan...itulah kata-kata yang paling baik
moral : senang citer,janganlah kita cakap kosong..cakap je lebih,tapi kerja sehabuk takde..jangan kita jadi camtu,kompem dibenci orang...cakap power,berapi-rapi tapi hampeh...yedak?


p/s : hari ni dapat paper rendah,tu yang leak carik amsal ni...haha

budak gigi



esok korang exam ye...good luck

dengar cter,pasal gigi..(memang pon..kata dentist)

korang mesti scorer kan? ye la...masing-masing ade gigi kan

GooDLucK

Ahad, 27 Mac 2011

10 ramadhan







Happy Birthday buat budak yang lahir 10 Ramadhan

3 bijik kek untuk awak dan selamat menjadi 20 walaupun dah lewat 220 hari yang lalu awak dah jadi 20 tahun (hijrah)

Peace No War

Sabtu, 26 Mac 2011

rahsia bumi barokah (siri 3)

Semalam baru je bertemu dengan tetamu dari Yaman.Anak murid Habib Umar.Ok,aku bukan taksub dengan habaib.Aku hanya nak ilmu dan berdamping dengan keturunan Nabi.Sebab mereka mewarisi :-

Darah Rasulullah
Ilmu dan Suluk Rasulullah


Syeikh Kazim Ja'afar Al-Saqqaf




Aku salam dengan syeikh selepas ceramah syeikh mengenai "Hari Jumaat" yang penuh barokah.Penuh semangat seperti ceramah bersama Habib Umar pulak aku rasa.

Time salam tu berlaku perbualan ringkas :

" enta malizi (org malaysia),belajar apa? " soal syeikh
" b arab " sambil senyum-senyum
" bukan-bukan,enta tolib ilm (penuntut ilmu) " kata syeikh
aku sengih-sengih jer.

Sememangnya kata syeikh tu betul.Bukan kita mai sini semata-mata ambik ilmu kos kita je.Kita kena keluar dari kepompong ilmu kita.Agar ada kegunaan dan kelengkapan diri kita kelak.Andai kata orang tanya hukum makan tahi mata,apa hukumnya?
(budak usulfeqh sila jawab)

Dalam mengejar ilmu,kita ubatkan hati dengan zikrullah dan selawat.Andai kata kita dilanda tsunami,adakah time tu ilmu kita berguna?ilmu medic kita?ilmu dentist kita?ilmu b arab kita?...hanya amalan kita berguna ketika itu (renungkan la ye)

Syeikh pesan agar berilmu dengan beramal.Jangan berilmu tapi amalan kurang.SO,kita yang rugi.ok?


Imam mahdi dan revolusi arab


Aku qiamullail dengan Syeikh Hazim Abu Ghazaleh malam semalam.Okey,aku ngaku yang sejak winter masuk ni memang payah nak qiamullail.So,kena lepak dengan arab baru no hal la.Ade layan kopi pahit bai,baru tak ngantuk bila solat.Solat dengan syeikh ni 10 raka'at solat tahajjud.Memang manis rasa hati solat dengan orang alim.

Lepas solat subuh,ada selawat dan setiap 1 round selawat 500 kali.So,pagi ni kitorang dapat 11 ribu juta (korang kire la sendiri).Aku kagummmmmmmmmmm gile-gile dengan semangat arab berselawat.Khusyuk.Aku kalau duduk rumah pagi jumaat,memang harapan la nak selawat banyak macam tu.

Alhamdulillah aku bertemu dnegan syeikh hazim.Okey,aku nak fokus pada doa syeikh hazim yang berbunyi :

"Ya Allah,keluarkanlah imam mahdi dan awalkan keluarnya"

Ini merupakan doa yang dibaca pagi tu setiap sujud akhir solat tahajjud.Syeikh kata yang huru-hara di Yaman dan Libya ini dan membawa kepada pepecahan arab.Hanya imam mahdi dapat menyatukan semua perpecahan.Itu harapan syeikh.Agar Imam mahdi keluar dan kita tergolong di dalam tentera beliau.

Kitorang blah dari Amman dengan dompet kering.Tinggal duit syiling je.Settle duit aku kat jenjalan je.Moga lekatlah ilmu ni dalam otak.Sekian.

Selasa, 22 Mac 2011

zakiyah nourmala (1)

Untuk post yang ke 381 ni...aku nak kongsi cherite



"ko ade twitter?" Zakiyah Nourmala

"ni ha..add la : @redlinez2008" aku



ok,aku tipu pasal nama awek tu..haha

Besday Big Bro

Usha kos family aku...

Bapak aku = Pengangkutan dan pengurusan (transportation)
Abang aku = IT dan Programing (bab program n coding bla..bla..bla..)
Aku = B.Arab dan kesusasteraan (bab bahasa dan seni-seni arab)

*tengok,tengok...kan berbeza betul tiga kos ni.Camne la family aku berbagai kos ni..haha.
Ye la..certain orang,bapak doctor,anak doctor,mak doctor...oh,semua obersi pulak tu...hebak!

Tapi aku bangga dengan family aku..pelbagai tu la yang best,lebih-lebih lagi ada Sinergi..pergh..insya'Allah



"happy 21st bro"

*bab komik n manga n anime n korea ko power

*bab download movie,TQ sebab ajar aku camne nak download

*bab games pulak,ko main..aku sidekick..aku mana reti main..ko suka amik risiko dan berani tempuh macam-macam time main games...aku lopong je la

*hope ko tak kawen dulu sebelum aku balik...dan no hal kan kalau aku langkah bendul?kan?

*harap ko jadi power cam Uda Lan

*hadiah takde la..sebab tak gi umrah lagi (aku nak bagi jubah)


Tu je wish aku...berderet exam,tapi sebab besday ko..aku post gak







p/s : Aku tengah demam exam dan demam cik Zakiyah Nourmala (sang pemimpi)