Selasa, 1 Disember 2009

tetibe lak ni

banyak tulang time korban ari tuh..jom pakat wat sup tulang
Bahan-bahan
tulang lembu (ikut la nak letak bape bnyak)

6 ulas bawang kecil

5 ulas bawang putih

4-6cm halia

1 1/2 sudu jintan kasar

1 1/2 sudu jintan manis

2 sudu ketumbar

3 batang kayu manis

4 kuntum bunga lawang

10 biji lada hitam(tak payah pon xpew)
bawang goreng (letak time nak makan je)
garam (secukup rasa)

serbuk sup@sup tulang(xde beli kat sini)
minyak masak jangan lupe lak (guna banyak tau)
sup bunjut(kalau ade)
Cara-cara

kisar bawang kecik n besar,halia,jintan manis n kasar,dan ketumbar
tumis lada hitam,bunga lawang n kayu manis
tunggu naik bau baru masukkan apa yang dikisar tadi
kacau2 sampai la korang nampak minyak bawang tu pecah2 yakni ada kat sekeliling tumisan
masukkan tulang n kacau tulang tu bagi diselaputi tumisan tu..jangan biarkan tumisan hangus
pastu masokkan air sekadar paras tutup tulang dari pandangan mata..jgn lupe sup bunjut
masak 3 jam agar tulang empuk dan pasti kan paras air tetap(tambah2 la bile kurang)
api jangan besor sangat time 3 jam ni..kang air cepat kering..
pas 3 jam baru masuk garam secukup rasa yakni yang wat korang wuup3..hehe...
tutup api n ttup kepala gas..takot gas bocor(umah aku ler..)
siap untuk dihidangkan...

Tiada ulasan: