Selasa, 15 Jun 2010

nape tak gi umrah?



Lama juga la blog ni sepi sejak aku gi Syria baru-baru ni dengan tujuan membuat ziarah pertama ke bumi arab ke-3 bagi aku.Bahrain,Jordan n Syria....3 bumi arab dah aku berpijak.Berlainan budaya dan tuturkata.Semakin lama duduk di sini membuat aku rasa 1 perasaan yang orang panggil,'kejutan budaya n ilmu'....yang tu kite bincang lain kali

Tengok tajuk dah tau...nape tak wat citer jenjalan kat syria???sebab soalan ni datang dulu sebelum perjalanan ke syria minggu lepas.Cuti sem 2nd mula pada 3hb yang lepas.Aku mrasa macam tak best bile pointer turun sikit.Memberi kesan biar sedikit pon.Rasa takut sebab takut kecundang.Mohon doa dari kamu semua ye...

Umrah...kawan-kawan aku semua pergi,budak2 JAIS batch aku 9 dari 12 orang pergi umrah...aku n 2 orang je tinggal kat irbid ni.Sedih sesangat la...bile hantar je budak-budak lain gi umrah...soalan atas tu la orang tanya...

"tak pi umrah??" soalan ni la orang tanya bile jumpe aku kat masjid..pelik aku,npe orang tanya serius sangat...Jahat ke seseorang tu bile tak gi umrah time cuti???lupe lak bagitau yang budak-budak laki je boleh pi umrah...yang pompuan tak dibenarkan melainkan ade muhrim...so,sape-sape yang nak gi umrah tu..caling-calling la family suruh datang cini..takpun korang "tambah" la family korang...haha

Alasan 1st aku sebab aku belum sedia lagi.Banyak benda aku tak selesai lagi.Dah nak gi umrah.Banyak dosa aku wat lagi,dah nak gi umrah.Aku belum suci dari najis dah kena masuk ke tempat suci n bersih.Aku tak nak macam tu.Semakin hari aku perlu cuci segala najis ade pada diri aku ni.Insya;allah....


Alasan 2nd aku sebab aku nak gi sekali ngan kawan aku sorang ni.Dia tak nak gi lagi taun ni sebab terlalu awal.Betul la cakap dia,jangan pulak korang marah.Duit memang ade.Cume,kalau gi tanpa bekalan dan ilmu yang belum cukup.Mampu ke kite mendapat perasaan ataupon 'feel' ketika kite lakukan umrah?renun-renung...moga berfikir dahulu sebelum pergi...

Yang dah pergi tu aku ucap alhamdulillah...yang belum pergi tu aku ucap tafadhol la ye...kite gi same-same..semoga korang pulang dengan umrah yang diterima.....lagi 2 hari diorang nak balik...bising balik la irbid ni...haha...adios

4 ulasan:

W M Najib berkata...

Dia tu, bakal bini ke?

13 berkata...

no komen...gua tak tau sape die tu
main tulis je..
haha...gua masih single..

kamal berkata...

salam,bknnya muhrim tapi mahram...
muhrim tu org yg berihram..mahram plak org yg haram kahwin...

btw,x kesah la pegi umrah ke x...cme nye brgantung pd niat masing2.mngkin yg nk pegi umrah sbb nk mmperbaiki diri & yg x pegi umrah plak, mgkin nk mmpersiapkn diri dulu...yg pntg, husnul hzon sesama kite ye..

13 berkata...

owh...
tapi,aku follow yg ni...
http://ms.wikipedia.org/wiki/Muhrim

yg ko kata tu ade dlm hadis...
http://ensiklopedisunnah.com/kitab/nasai/24/1386/2771

kang aku try tny doc aku,mana yang btol..ok?

btol2...husnu zoon la sesame kite yekk