Ahad, 27 Februari 2011

mat,pagar dan musang betina

Mat usha pagar rumah Cik Limah Janda yang berkarat itu.Selalu je nampak anjing kencing kat area pintu pagar tu.Dah jadi port tetap.

Hari ni Mat kena balik sekolah awal,mak minah dah membebel semalam sebab ayam peliharaan diorang banyak dah kena ngap dengan musang betina.Biasa la,musim mengawan hujung tahun ni memang waktu haiwan liar mengawan.

Mat terpacak depan rumahnya tepat jam 5 petang.Hari Mat berazam pagar kukuh-kukuh agar tak rosak pagar tu.Besi pagar tu Mat beli kat hardware Acoi yang satu-satunya kedai jual barangan pembinaan di kampung itu.

Jam 7.30 petang,azan maghrib berkumandang.Mat senyum puas dan gembira.Pagar dah settle,cuma Mat risau satu jer...takut kena langgar dengan kereta abang dia.ye la..Budin abang Mat tu baru dapat lesen keta.Reverse keta pun terkial-kial lagi.Minggu lepas langgar pokok kelapa.Haha..

Mat campak cangkul ke bawah pokok mempelam,dan naik ke atas rumah.Perlu bersiap ke kelas ngaji.



PANDUAN


Rumah = hati aku
Mat = aku la
Pagar = حسبنا الله ونعم الوكيل
Kelas ngaji = kejayaan yang aku inginkan




p/s : pagar hati dengan zikrullah

2 ulasan:

Muhtadi Khazani berkata...

adakah burung dan musang betina individu berbeza?

budak adab berkata...

tady : eh eh ehhh..ape tanya soklan tu kat sini plak..