Isnin, 21 Februari 2011

oral punya cter

Kalau sebut kalimah ORAL,mesti benda kaitan dengan mulut dan seisinya.Kalau dulu sekolah rendah cina n tamil mesti ada sebut.


"Okey guys,esok kita akan adakan oral exam" kata miss Cheung dan Rita.

Kalau sekolah melayu pulak yang islamik...

"Esok kita akan adakan imtihan shafawi" kata ustazah Shafiqah.

Shafawi ke,Oral ke..benda yang sama.Cuma bahasa yang lain.Kalau dulu sekolah kampung,mesti mak-mak dah kejut bangun awal pagi baca buku.

"Din..bangun Din..siang karang kamu lisan kan..bangun!!" jerit mak Limah.

Tengok.Macam-macam istilah digunakan semata-mata nak tunjuk 1 maksud.


English = oral (mulut dan seisinya) 

Arab = shafawi (bibir @ mulut)

Melayu = lisan (lidah)


Aku sebenarnya nak citer pasal tongsil tonsil.Kawan rumah aku kena jangkitan virus yang kuat.(ye..ye..je).Baru tahap satu nak masuk tahap 2.Boleh tengok bengkak tonsil tu bai.Sampai terhakis-hakis kulit tonsil sampai nampak lapisan putih dalam.


Pergh!!! (kagum).
Jangan jadi camni,tahap super saiya ke 5Sumpah sebijik cam kulit awek dalam filem SAW 7 3D bila mana kena panggang hidup-hidup tu.Kejam betul...
Kalau korang nak tahu,setiap manusia ada tonsil (macam appendix),cuma besar ke kecik je problemnye.Tonsil ni ada gunanya dengan merembes   armada antibiotox antibiotic yang melawan kuman.(sejak layan cter medic,gua dah pandai main istilah).

Tapi tu untuk budak kecik la,andai korang dah besar.Korang dah ada supplement antiobiotc dari luar yang lagi hebat (kot).Tapi,janji beli dari negara yang korang yakini (ubat jordan aku ragu-ragu sikit).

Ingat!! jangan bercakap dengan orang,lebih-lebih lagi yang berdarah manis bila kamu kena tonsil ni.Sebab suara kamu akan menjadi seksi walaupun kamu terseksa.

p/s : jom pi hospital,nak tengok doktor bedah tonsil...keh3

sumber pasal tonsil :


laman web omputih 1
paman wiki

Tiada ulasan: