Ahad, 28 November 2010

pompuan punyer kisah

laki bini merempit di PLUS..keh3


"sape dapat bawah 13 exam semalam?".Aku orang melayu yang angkat tangan.Lelaki.Pompuan seorang pun tak nak angkat.Bukan nak marah,result korang pun korang nak segan bagitau.Korang patut angkat tangan untuk bangga dengan usaha anda.Tak kisah la dapat 5 ke..dapat 9 ke..bangga dengan usaha anda itu.

Semalam baru baca blog kak aisyah (aku tak link blog sape-sape kali ni),citer pasal pompuan ni bukan musuh pada lelaki,tapi sebagai pendamping.Ok,aku setuju.Tapi,realiti pompuan sekeliling aku semua tak menjadi pendamping.Menjadi musuh kepada lelaki.Emosi tul aku nye post kali ni...

Post ringkas agar dapat main point aku ntok korang...layan ape aku nak bagi ni...penting!!

اختيار المرأة كالحرب .. تكفى غلطة واحدة لجر الويل والخراب
(Ikhtiyarul Mar'ah KalHarb..Takfii ghaltoh wahidah lijarril Weel wal Khirob)
alih bahasa : memilih perempuan seperti peperangan..cukuplah satu kesalahan untuk membawa kepada kecelakaan dan bencana.

maksud : Dalam memilih perempuan sebagai teman hidup,ia seperti peperangan.Memerlukan kita(lelaki) ilmu yang cukup dan menjadi cerewet sedikit.Agar kita pilih perempuan yang terbaik dan sesuai untuk kita.Jangan main pilih je.Kang dah kawen baru nyesal.Satu kekurangan kat perempuan yang kita pilih tu yang takleh kita terima.Cepat-cepat la reject agar tak hancur rumahtangga.Kalau boleh redha n terima...teruskan saje.
moral : Perempuan (arab,melayu tak tau la) banyak yang kaki cerewet.Semua nak follow cakap die.Kalau melayu tu,yang pilih KLCC satu contoh yang tepat.Jangan berbini orang camtu.Pilihan anda penentu masa depan.Ingat!!!

p/s : ni pepatah arab,jangan korang fire aku lak...sori ngan keterangan sebelum ini,ada kesilapan makna

7 ulasan:

Jamilah berkata...

bagus! sehari kumpul satu pepatah. lama-lama kaya dengan pepatah arab.

-hazen berkata...

kitab mana ko amik pepatah2 ni.

nak pinjam.

13 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
tepianmuara berkata...

salam,


perang pun lagi selamat (kot)

haha.

Cidak berkata...

budak adab.

sejuk ke hari ni moja?

13 berkata...

kak jamilah : yup..kang jdi mr pepatah arab...haha

hazen : 2 sumber,1 kitab yang aku wat lapik mouse...1 lgi dari web n aku tahqiq ngan awek arab kat jamiah..

tepianmuara : ko perang la..org nak kawen..ko nak perang..ape la

cid : kuajja..sejoook la..keh3

azni_1405 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.