Selasa, 2 November 2010

sarung cincin di jari manis mu...



"Bittaufiq"
nak send ke tak?

Tu yang aku pikir time nak send sms tadi.Aku takde keberanian hantar sms kat kawan aku.Bukan senang nak lawan nafsu bai.Dengan nafsu la kita ditarik masuk dalam neraka.Hatta neraka jahanam sekalipun boleh ditarik masuk.Bukan benda kecik kalau kite sentuh bab nafsu ni.

Kawan aku siap gelak bila tengok aku tak hantar sms tu.Bajet aku ni berani kacau anak dara orang la.Aku delete sms n simpan kredit untuk sms besday mak aku.Haha..."pengecut la ko" tu la kawan aku cakap kat aku.Aku senyum je.Diam bukan tanda aku setuju yang aku ni pengecut,tapi aku tak nak ada api kemarahan timbul dalam dada.

Aku pengecut?dalam bab nak menuju ke alam perkahwinan takde kalimah pengecut bai.Cuma kita kena paham ape itu peraturan dan landasan yang telah ditetapkan.Kalau bahagian sana tak selesa dengan tindakan kita,itu bukan jalan terbaik untuk ke gerbang perkahwinan.Kalau sekali nafsu masuk dalam hubungan korang,kompem bahaya.Maaf kalau post aku kali ni macam sengal.Aku nak kongsi nasihat dari murobbi aku,Dr Zaki yang selalu bagi aku nasihat.

Kalau kita nak seseorang tu,kita kena main ngan nafsu kita.Jangan kali biar sekalipun.Sebab kalau kita kalah ngan nafsu,rumahtangga kita bakal diterajui dnegan nafsu.So,tindakan aku tadi tu tepat la...jangan hantar sms or contact awek yang ko aim nak wat bini.Sebab bile korang main ngan nafsu,payah nak control.

So,jangan main ngan nafsu.Korang hanya perlu cool dan sibukkan diri dengan benda lain yang buat diri anda tahu....nafsu dah tewas.Settle problem.Haha...ngarut tul post kali ni.

p/s : kalau nak kawen.......beli cincin.....masuk minang......settle......cinta?....tak perlu kot

*ni cara pandangan seorang bujang...jangan terima bulat-bulat..haha

4 ulasan:

-izzati-lukman- berkata...

he.
kahwin itu membahagiakan kalau sudah bersedia. maka siap sediakanlah dirimu, dan matangkanlah pemikiranmu.

[aku cakap bajet macam dah kawin. hukhuk.]

13 berkata...

zati : pergh...komen post aku bab kawen je ye ko ni...aku blom matang agi,ko xpe la..aku on the way siap-siap kan diri la ni...kang dh siap ape lgi,jalan!!

p/s : haha..

SuMa Sweet berkata...

btol2...

13 berkata...

suma sweet : ape yg btol2??