Rabu, 28 Oktober 2009

Citer apek n ayam


Hahaha..diriku dah sihat..time boring duduk umah semalam aku terbaca sebuah kisah..tentang apek dan ayam...

Alkisah bermula di sebuah kampung bernama Tacin...ada seorang apek yang mahu mewarisi perniagaan abahnya...tapi semua kisah ni berpunca dengan perbualan dia ngan abahnya itu:

Abah:apek..lu mau amik gua punya niaga tak??
Apek:tara hal abah..apek boleh saja..tapi kena pegi latihan ma...
Abah:owh..tapi abah ada syarat...abah mau lu niaga ayam untok bekal kedai KFC abah
nih..boleh?kamu kena la beli SEKOR ayam..tara lebih-lebih...kang payah nak jaga..
Apek:ok abah..esok apek pegi kedai usha ayam...

Esoknya,apek pon pegi la kedai kawan dia,Hup Seng...pegi usha ayam betina...ade berjuta ayam betina kat situ...setelah apek usha n usha..lepas wat saringan berkala,dia pon puas ati ngan pemilihan the best die...

Tapi,apa yang jadi prob nyer...die berkenan dengan 4 ekor ayam betina...syarat abahnya sekor saja..dia pon call henset sony erikkson abahnya..

Abah:aloo..amacam mahjong ma..lu kacau je...
Apek:abah..apek nak beli 4 boleh?
Abah:apa lu cita ni?SEKOR je..lebih lu aku tukar ngan ayam tuh..SEKOR

Panggilan terputus dan apek pon berlalu pulang...dia melihat ayam-ayam yang girang bermain dalam reban...sampai umah je,dia terus packing2 nak ke kem latihan perniagaan ayam..pas 4 bulan kang dia mesti balik dengan ijazah perniagaan dan memilih sekor ayam untuk buat permulaan perniagaannya...

Dalam kem tuh,ada salah sekor ayam yang ingin die beli menjadi modul dalam kem tuh..tiap-tiap ari dia tengok ayam tuh...lupe lak bagitau,kem perniagaan nih diadakan di Manchester...3 ekor ayam masih lagi berada di reban menunggu kepulangan apek yang still KELIRU nak wat pemilihan....

*THE END*

Ape yew seterusnya??kang aku update bile abis baca...

1 ulasan:

Norhayati Rostam berkata...

Salam..Lau samaht.
Hmm..agak lama rasenye ana tak ziarah blog sesape termasuk anta dan ana punye sendiri lah..huhu.
Macam2 dah upenye..
Skang klas pun da stat..Lagi bz la nampaknye.
Fasyukran..