Rabu, 14 Oktober 2009

Spirit Meter


Salam..haha..pelik cikit post kali ni sebab ape tak tau la..dapat tajuk ni pon sebab satu perbualan...

M:wei..jom main bola..
Moja:takde hal la..meter aku dah penuh ni..baru je topup tadi
M:meter pebende??
Moja:meter...meter semangat!!!{spirit meter}

minggu lepas lagi nak bincang bab ni..tak rasa sesuai lak..so...ari ni kita bincang bab..METER SEMANGAT..

setiap insan diberi kebebasan untuk membawa diri mereka ke mana mereka mahukan..tetapi mereka tetap kembali kepada 2 tempat akhirnya..samada syurga or neraka..

Pandangan diri yang hina ini...insan diberi 2 meter gauge yang sangat penting dalam membawa diri mereka ke jalan yang bakal mereka lalui..meter semangat n meter iman..

Meter semangat..setiap manusia yang bergerak jantungnya di atas muka bumi ini mempunyai sesuatu atau seseorang sebagai pen"topup" semangat mereka..jikalau kita imbas balik memori lama,MOTIVASI..haha..perkataan ni wajib ada dalam diri kita kan??sebab inilah yang akan meng"refresh"kan meter kita..bila lama2,macam barang lain..berhabuk bila lama2 guna..so,MOTIVASI bakal mengilap..Meter ni bagaikan bola kristal,senang berhabuk dan perlu la selalu di"polish" agar lapisan habuk tidak meliputinya...meter semangat ni kengkadang overload kalau di"topup" lebih2..so,pandai-pandai la cover sebab ramai yang dah berikhtilat dengan pemberi semangat..hehe..

Meter iman..tak tau la nak sebut camne..selalunya dalam PQS n PSI SPM dulu,tulis:
1..baca alquran
2..banyakkan berzikir
3..solat
4..jaga hubungan dengan Allah

Secara hakikatnya semua ni sama je..yang penting untuk meter iman kita ni di"topup" dengan 2 perkara yakni IBADAT dan ilmu..setiap yang bertepatan dengan syariat dan berniat kerana Allah..dan ilmu yang dituntut terutama ilmu berkaitan iman dapat mend"upgrade"kan diri kita..

Ai..pernah tak kita terfikir yang pahala di mana2??kalau duit ada di mana-mana..mesti semua manusia berebut nak amik dan tamak mula kuasai diri mereka..meter iman ni bersama2 jalannya sekali ngan meter semangat..sebab bila semangat takde..takleh la kita nak jalan kaki ke masjid,takleh la pi majlis ilmu..takleh la pikirkan tentang ummat...melihat wajah ibu bapa juga dapat pahala..aku kongsi satu citer:

Ali seorang pakar motivasi..satu hari dia wat la motivasi kat UK untuk pelajar melayu byang bersekolah rendah kat sana..sesi muhassabah dijalankan dan isinya tentang hargai ibu bapa..pabila sesi dijalankan,semua peserta berteriak dan menangis..kecuali seorang budak lelaki..dan pabila semua selesai..sesi perkenalan diadakan dan butiran peribadi diambil...berlakulah perbualan antara Ali dan budak tadi bila tetibe budak tu nangis time amik butiran:

A:kenapa nangis ni??
B:teringat kan mak n abah..huhu
A:la..tadi time kawan2 nangis tak nangis lak
B:wa...mana taknye..EMAIL mak n abah x ingat..
A:?? la..budak ni

kupasan:citer ni untuk perantau yang berada di perantauan..apabila kita berada jauh dari ibu n bapa,ber"contact2" la dengan mereka selalu..even busy mana kita..busy lagi mereka jaga kita time kecik2 dulu..huhu..

La..bila baca balik ape2 la aku merepek ni..k la..jumpa lain kali...

1 ulasan:

Norhayati Rostam berkata...

waahh..thz to ..?huhu
bila every posting yg anta post tu ana selalu follow, makin best lak..
well, keep it up!!