Khamis, 22 Oktober 2009

Untungnya berUsrah


Wa..lame tul pikir pasal post nih..aku tengok senior-senior aku JUST@YU semua dah ade "orang rumah"..kitorang ade gak la rasa jelez..sape tak rase tu tipu la..yew la..tengok berkepit je..ke sana ke mari..huhu...

Semuanya berlaku kat perbualan aku kat dapur:

M:la..susah la masak-masak ni..payah
Moja:erm,btol gak..kena potong tu la potong ni la..pagi-pagi kena bangun awal(aku selalu turn pagi)
M:kan bagus kalau..(sambil angkat kening dan senyum-senyum)
Moja:kahwin??

Erm..aku lak amik Pengurusan Rumahtangga..best gak la kalau paham..sekarang slow-slow menjadi faham...Nikah ni satu pengikat bagi 2 insan yang berbeza jantina demi membentuk satu organisasi yang bakal menjadi unit kecil dalam masyarakat..bukan bertujuan nak dapat anak n berkasih-kasih..sebab mereka berdua ni bakal memberi contoh kepada generasi yang akan datang samada menjadi baik or buruk...

Orang selalu sebut senang je.."Kahwin la.."..diorang tak tau yang membina masjid or organisasi ni susah beb...nukan cam beli gula-gula kat kedai AhSeng...sebab bila kita nikah nanti,kita nak bawa keluarga kita ke arah mana??besar wo tanggungjawab..orang muda zaman sekarang berkasih sayang tanpa nikah..sebab diorang tau yang bawa keluarga tu susah...cube try tanya kat couple kat taman tu.."Abang-abang,nape x kawin je?kan senang..dosa pon tak dapat"...kompem die jawab"giler ko..ingat keluarga ni senang cam ABC ke?"...

Sebab tu la kita kena belajar cara camne nak uruskan famili mengikut islam(promote ckit)...kalau dalam islam isteri itu bukan khadam..tapi kita suami kena membantu isteri dalam uruskan famili..ni belum sebut pasal anak n adab-adabnya...kite gi slow-slow...

Nikah..memang payah..cube kite renung n fikir baik-baik,lafaz akad nikah tu..kan payah nak sebut..lidah pon berat nak ucapkan..sampai berlipat pon ade..hehe..sebab penuh dengan tanggungjawab yang bakal dipikul pada bahu si suami...

Cerai..senang sangat nak lafaz..betul!!aku tak tipu..salah cikit je..aku ceraikan ko..xyah praktis 2 3 kali..lancar je..xde sangkut-sangkut or lidah berlipat...sebab ape??sebab lepaskan tanggungjawab memang senang..n syaitan pon suke..lebih-lebih lagi tanggungjawab yang berkaitan dengan Islam..


tu je post kali ni..sebab dah lama bersarang dalam otak bende ni...Aku bile nak nikah??lambat
lagi la makcik-makcik n pakcik-pakcik ku...Salam najjah.

2 ulasan:

Norhayati Rostam berkata...

erm..betol3..
ana takde la lame sgt pk pasal bende ni..
br sebulan lebih dok cari bahan pasal nih..
n cari penyelesaian tok insan terdekat gak la..
lgpun, baru2 ni senior ana baru bina masjid.
hmm..pape pun sumenye terletak pada diri..
tak lama lagi result kuaq..doakan eh

mIsS.Ladyb0sS berkata...

aah,,
mmg usrah best!!
tp kt uniten ni
usrah nye x best,,
kakak naqibah die boring